Pro ošetřovatele Jiřího Hrubého je největším zážitkem roku 2023 Jasiri a její první divoké mládě

31. prosinec 2023 07:40

Mnozí z nás se dnes ohlížejí za uplynulým rokem. A snadno si odpoví i na otázku, co jim letos přineslo největší radost v profesním životě. Dana Voňková položila stejnou otázku zoologovi Jiřímu Hrubému ze Safari parku Dvůr Králové. 

Protože odmala chtěl být Jiří Hrubý ošetřovatelem zvířat v zoo, považuje jednoznačně za velký úspěch to, že se samičce Jasiri - odchované ve dvorské zoo a před čtyřmi lety přepravené na africký kontinent - narodilo zdravé mládě. O tom, že je mládě Jasiri v pořádku, se znovu osobně přesvědčil před několika dny.

Čtěte také

Východní poddruh nosorožce dvourohého patří ke kriticky ohroženým zvířatům. Obývají východní, střední a jižní Afriku.

Tento výjimečný lichokopytník má velmi slabý zrak a spoléhá se na svůj čich a sluch. Jedná se o menšího ze dvou druhů afrických nosorožců a je to tzv. okusovač. Horní ret má protažený a zašpičatělý, což mu pomáhá snáz uchopovat větve a listy stromů a keřů, kterými se živí. Samice se pohybují buď samy s mláďaty, nebo v menších skupinkách, samci jsou samotářští.

Samice mládě vychovává zhruba tři roky

Safari Park Dvůr Králové chová vzácný východní poddruh nosorožce dvourohého, jehož stavy jsou ve volné přírodě odhadovány na zhruba na 800 jedinců.

Pro ošetřovatele Jiřího Hrubého je největším zážitkem roku 2023 Jasiri a její první divoké mládě

Dvorský safari park dokázal do Afriky odeslat celkem 9 nosorožců dvourohých východních, čtyři (Deborah, Jamie, Jabu a Eliška) do Tanzanie v roce 2009 a v roce 2019 dalších 5 nosorožců (Manny, Jasmína, Jasiri, Mandela a Olmoti) do rwandského národního parku Akagera, jednalo se o největší transport nosorožců z Evropy zpět do Afriky.

Čtěte také

V roce 1970 žilo ještě v Africe 65 000 nosorožců černých. V důsledku nekontrolovaného lovu a zejména pytláctví poklesly jejich stavy v roce 1993 až na 2 300 zvířat . Stejně jako nosorožec bílý a asijské druhy nosorožců je loven pytláky pro své rohy.

Někteří lidé věří, že prášek z nich má ozdravné účinky a že vlastnictví rohů zvyšuje jejich majitelům společenský status. Po řadě ochranářských opatření se počet těchto zvířat ve volné přírodě vyšplhal na více než pět tisíc. Počet nosorožců dvourohých východního poddruhu je ale stále odhadován na pouhých 800 jedinců.

Pro ošetřovatele Jiřího Hrubého je největším zážitkem roku 2023 Jasiri a její první divoké mládě

V Safari Parku Dvůr Králové je tento poddruh chován od 70. let minulého století a dosud se tu narodilo 46 mláďat. Jako jeden z nejlepších chovatelů nosorožců dvourohých v lidské péči na světě si velice cení toho, že se může alespoň částečně podílet na jejich záchraně přímo v jejich původním prostředí.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související