Kyjev a Kibeta se zabydlují ve dvorském safari parku. Nosorožčí samička s mládětem chodí všude spolu

16. červenec 2022 07:46

Dříve než mohou návštěvníci vidět v zoologických zahradách nové přírůstky, musí zvířata projít veterinárním vyšetřením, dobře si rozumět s ošetřovateli a vyznat se v novém prostředí. A  proto se stane, že chovatelé dvorského safari parku věnují týdny a někdy i měsíce práce na kondici zvířat už v zázemí pavilonů. 

Důkazem je rozhovor Dany Voňkové se zoologem Jiřím Hrubým.

Nosorožec dvourohý neboli černý je menším ze dvou druhů afrických nosorožců. Je to samotářské, plaché a ostražité zvíře. Asi proto, že trpí krátkozrakostí. Oproti tomu má dobrý sluch i čich. Ve volné přírodě se pase hlavně za šera a v noci, přes den nejraději odpočívá. Matka a mládě tvoří nerozlučnou dvojici, matka svého potomka všude vodí s sebou.

Čtěte také

Samice rodí po dvou až pěti letech. Tele má při narození zhruba 40kg a po několika týdnech je schopno přijímat pevnou stravu. Po dvou lech je odstaveno, další rok trvá než se stane nezávislé.

Nosorožec dvourohý neboli černý je kriticky ohroženým druhem. Dříve obýval celou subsaharskou Afriku. Bohužel, jejich stavy zmenšují lovci, které zajímají výhradně nosorožčí rohy. Z nich se vyrábí ozdobné dýky a prášek z rohů zase bezdůvodně využívá v asijských zemích tradiční medicína.

Čtěte také

Některé zdroje uvádějí, že až 90 prcent dospělých nosorožců zabijí pytláci právě kvůli rohům.

Chov nosorožců je v zoo poměrně složitý. Tato zvířata se dají spojit pouze jako mláďata, nebo v době říje, proto je potřeba, aby zoo měla více výběhů. V Česku je rozmnožuje Safari Park Dvůr Králové a řadí se mezi nejúspěšnější chovatele na světě.

Nosorožčí samičku Kibetu získal Safari park Dvůr Králové v polovině května na doporučení evropského koordinátora. Předtím žila v estonské Z00 Talin. Jejím úkolem je přivést na svět mláďata a posílit nejen českou, ale i evropskou nosorožčí populaci.

Nosorožec Kyjev ve dvorském safari parku
autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související