Výborné zprávy z Rwandy! První nosorožci ze Dvora Králové byli vypuštěni do volné přírody

4. prosinec 2019

V průběhu uplynulých týdnů byli do volné přírody vypuštěni tři z pěti kriticky ohrožených nosorožců černých, kteří byli v červnu převezeni ze Safari Parku Dvůr Králové do národního parku Akagera ve Rwandě. Zbylé dva tento krok čeká v blízké budoucnosti.

„Vypuštění nosorožců ze zoologických zahrad do volné přírody je dokladem, že chov vzácných zvířat v lidské péči může významně přispět k jejich ochraně v divočině. Pomáhat zvířatům v jejich původním prostředí se tak stává důležitou součástí práce moderních zoo a safari parků,“ uvedl Přemysl Rabas, ředitel Safari Parku Dvůr Králové.

Čtěte také

Vypuštěna byla trojice nejmladších nosorožců, tedy samice Jasiri a Olmoti a samec Mandela. Volně se pohybují v otevřeném terénu a v křovinách, zatím se jim daří dobře a potravu si obstarávají sami. Kondice vypuštěných zvířat je i nadále sledována stejně jako to, co okusují. Pokud by bylo potřeba, budou přikrmena.

Ošetřovatelé v parku ale doufají, že přikrmování nebude potřeba, protože v Akageře je právě roční období, které nosorožcům nabízí velké množství čerstvého okusu.

První nosorožci ze Dvora Králové byli ve Rwandě vypuštěni do volné přírody

Trojice se do volné přírody dostala z vypouštěcího výběhu, což je vlastně oplocený velký kus křovinné savany. Do něj byla teď přesunuta samice Jasmína, jež by mohla výběh opustit v nejbližších dnech. Hned po ní bude následovat Manny, který je zatím v bomě a k dispozici má velký výběh ohrazený kameny, jenž na bomy navazuje.

Národní park Akagera je přísně chráněné území tvořené savanami a je tak ideálním místem pro život nosorožců černých. Díky spolupráci s RDB a African Parks prošel park radikální proměnou. V roce 2017, tedy deset let poté, co tam byl spatřen poslední nosorožec, do parku v rámci projektu podporovaném Nadací Howarda G. Buffeta převezli 18 nosorožců z JAR. Tato skupina se mezitím rozrostla o tři mláďata. Navíc se v posledních letech podařilo výrazně zlepšit vymáhání práva, ekonomickou situaci parku a také tam vytvořit spolehlivou komunitu lidí. To jsou klíčové faktory, díky kterým se povedlo téměř vymýtit pytláctví. A tak se do Akagery kromě nosorožců v minulých letech vrátili rovněž lvi.

autor: baj | zdroj: Safari Park Dvůr Králové
Spustit audio

Související