Příčinou obrny lícního nervu může být i cukrovka. Jde o jeden z 12 nervů vycházejících přímo z mozku

20. říjen 2022

V dnešní radioporadně se zaměříme na obrnu lícního nervu. Je to velmi nepříjemné onemocnění, které postihuje pacienty každého věku. V jeho důsledku nemohou lidé například zavřít oko, mají pokleslý ústní koutek nebo jiný problém v obličeji. Příčinou může být i obyčejný průvan. Jak se obrna lícního nervu léčí, jak vypadá rehabilitace a co všechno můžeme ovlivnit?

Vedoucí lékař neurologie Oblastní nemocnice Náchod, primář MUDr. Petr Štěpán, hovoří v naší radioporadně na téma: obrna lícního nervu.

Obrna lícního nervu, neboli Bellova obrna, bolí?
Někdy můžete obrně předcházet bolestivost v oblasti ucha nebo lehce před uchem. A někdy nebolí vůbec.

Co všechno tedy zasahuje obrna lícního nervu, pokud budeme specifikovat projevy onemocnění?
Lícní nerv je jeden z 12 mozkových nervů, čili těch, které vycházejí přímo z mozku, nejdou tedy přes míchu. Jsou v oblasti hlavy. Je to jeden z takových nejnápadnějších nervů, protože má na starosti pohyb v obličeji. Téměř všechny svaly obličeje inervuje, čili zajišťuje jejich pohyblivost. Kromě toho má na starosti ještě jeden malý, ale důležitý sval ve středním uchu. A ještě i vnímání chuti z části jazyka a tvorbu slin ve většině slinných žláz a tvorbu slz ve slzné žláze.

Na rozdíl od příznaků mozkové příhody je v případě obrny lícního nervu postiženo i svalstvo v okolí očí. Nemůžeme oko dobře dovřít.
MUDr. Petr Štěpán, primář neurologie Oblastní nemocnice Náchod

Jinými slovy má toho na starosti opravdu mnoho. Když se s tímto nervem něco děje, poznáme to?
Poznáme a velmi rychle. Nebo to pozná naše okolí, protože kosmetický defekt, který tím vzniká, je velmi nápadný. Obrnou lícního nervu vzniká neschopnost dovřít ústa, a protože bývá postižen v drtivé většině jen jeden nerv na jedné straně obličeje, tak jsou ta ústa asymetrická. Nedokážeme dobře vycenit zuby, nedokážeme se pořádně usmát.

Čtěte také

Kdybychom se pokusili třeba zapískat, tak nám to nejde. Obejmout brčko při pití nedokážete. Zkrátka je to velmi nápadné. Je potřeba říct, že na rozdíl třeba od příznaků mozkové příhody je v tomto případě postiženo i svalstvo v okolí oka, čili horní větev lícního nervu. Nemůžeme dobře dovřít oko, neuděláme dobře vrásky na čele, takovou tu zlobnou grimasu mezi očima.

Jsou nějaké rizikové skupiny lidí, kteří jsou více ohroženi?
Jednou z rizikových skupin mohou být lidé s cukrovkou. Samotná cukrovka může obrnu lícního nervu mimo jiné způsobit. Je to jedna z příčin. Tedy to je asi ta rizikovější skupina. Ale jinak si to moc nevybírá.

Jednou z příčin onemocnění může být údajně i obyčejný průvan. Jaké jsou další možné příčiny?

Čtěte také

S tím průvanem je to v podstatě jako s nachlazením. To znamená, nachladíte se, máte chřipku a rýmu. Ale ve skutečnosti je ta příčina virová, je to prostě infekční záležitost. A podobné je to u lícního nervu. Ve skutečnosti je řada důkazů, že i tohle je virové onemocnění, aspoň ve většině případů.

A to virem běžného oparu rtu. Ale také virus pásového oparu ho může způsobit. A v závislosti na tom, v jaké oblasti a v jaké sezóně se zrovna nacházíme, tak nezanedbatelná část případů je způsobena boreliovou infekcí. My jsme to viděli i letos v létě, kdy bylo těchto případů mnoho a opravdu si troufám říct, že minimálně třetina případů bylo boreliových.

Čtěte také

Dá se tedy této nemoci nějak předejít?
Klasické Bellově obrně, ve smyslu virové infekce, moc předcházet nejde. To je stejné, jako když chcete předcházet rýmě nebo chřipce. Prostě to někde chytnete nebo dojde k reaktivaci viru v době oslabení organismu.

Pokud jde o případy způsobené borelií, tak tam platí obecná prevence, když jdete do lesa, tak prostě nechytit klíště a používat repelenty. A pokud jde o případy způsobené diabetickou neuropatií, čili cukrovkou, tak samozřejmě je nejlepší dodržování diety a všech léčebných opatření u diabetika. Nic jiného a speciálního neexistuje.

Jak probíhá léčba a následná rehabilitace? I to se dozvíte v radioporadně s MUDr. Petrem Štěpánem, týkající se obrny lícového nervu. Můžete si ji poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související