Přibývá dětí, jejichž rodiče nemají peníze na školní obědy. Žáci se ale najedí díky různým podporám

25. září 2024 08:12

V Česku přibývá rodičů, kteří nemají peníze na zaplacení školních obědů svých dětí. Tvrdí to zástupci neziskové organizace Women for Women, zvýšený zájem škol o pomoc svým žákům eviduje třeba i krajský úřad Královéhradeckého kraje. Téma pro reportéra Václava Plecháčka.

Čtěte také

Zmiňovaná obecně prospěšná organizace Women for Women začala pomáhat dětem ze sociálně slabých rodin před jedenácti lety. Tehdy, ve školním roce 2013/2014, zaplatila obědy 370 dětem ve více než 90 školách. Rozpočet byl 750 tisíc korun.

V zatím posledním školním roce už díky projektu obědvalo zdarma víc než 16 tisíc dětí, potřeba bylo téměř 70 milionů korun. Šlo nejen o peníze státu, ale i řady dobrovolných dárců. V aktuálním školním roce Women for Women zatím eviduje žádosti pro více než 9 000 dětí základních škol napříč Českem, v Královéhradeckém kraji se jedná o 500 dětí.

Čtěte také

O pomoc se rodiče, popřípadě samotné školy, ještě mohou hlásit. Jaký zájem zmiňovaná nezisková organizace očekává pro letošní školní rok?
Předpokládá přibližně desetiprocentní nárůst žádostí v porovnání s minulým školním rokem. Největší poptávka je ze škol v Moravskoslezském a Ústeckém kraji. Průměrně vychází školní oběd pro jednoho žáka na 35 Kč, to pro rodiče znamená až 8 000 korun na jedno dítě za celý školní rok.

Jak je to s podporou dětí v mateřských školách?
V projektu SOS do školky Women for Women v minulém školním roce podpořila bezmála 1 300 dětí z víc jak tří stovek mateřských škol z celé České republiky. V Královéhradeckém kraji šlo o 75 dětí. Na letošní školní rok zatím evidují celkem žádosti pro více než 600 dětí po celé České republice.

Čtěte také

U školkových dětí Women for Women očekává až dvacetiprocentní nárůst žádostí v porovnání s posledním školním rokem. Celodenní strava v mateřské školce stojí rodiče průměrně 55 korun denně, tedy zhruba 12 000 na školní rok. Sociálně znevýhodněné děti často bez pomoci nemohou do školky vůbec chodit, protože úhrada celodenní stravy bývá jednou z podmínek docházky.

Další rodiny podporuje s pomocí peněz od státu i nezisková organizace Patron dětí a také jednotlivé krajské úřady. Jaký zájem hlásí hejtmanství v Královéhradeckém kraji?
Momentálně eviduje zapojených 74 škol, které požadovaly finance pro celkem 720 dětí. Další školy čekají v zásobníku na navýšení peněz, v letošním roce pozorují i pracovníci krajského úřadu zvýšený zájem. Na minulý a současný školní rok má kraj zatím bezmála 12 milionů korun. Kromě dětí v mateřských a základních školách podporuje hejtmanství i některé studenty středních škol.

Spustit audio

Související