Příběh hradecké Mýdlárny U dvou koček začal na Krétě aneb Pořádně si mýt ruce. Čím déle, tím lépe

20. červenec 2020

Proč si doma vyrábět mýdla? V čem jsou specifická? Na kolik nás to vyjde? Co budeme potřebovat? Jak postupovat? Co se může pokazit? Jak mýdla skladovat? Proč a jak používat esence? Návod na výrobu domácí dezinfekce.  

Jitka Prokšíková z Mýdlárny U dvou koček v Hradci Králové v naší radioporadně na téma: výroba domácích bylinných mýdel a dezinfekce.

Tradiční způsob výroby

Co je to to “za studena”?
Naše mýdla jsou vyráběna tradiční metodou za studena, která je šetrnější a mýdlům umožňuje uchovat si všechny výživné látky, minerály a vitamíny přirozeně obsažené v rostlinných olejích.

Mýdlárna U dvou koček s.r.o. v Hradci Králové
Zní to až pohádkově, ale je to tak. Cestování nás inspiruje a baví, rády objevujeme nové země a nasáváme vůně vzdálených krajin. Jednoho dne nás sladký jižní vítr zavedl na divotvorný řecký ostrov Krétu. A na tamní pláži začal celý náš mýdlový příběh.

Mýdlo je vlastně solí, která vznikne zmýdelněním, resp. reakcí kyseliny a zásady. Kyselinou jsou v našem případě rostlinné tuky či oleje a zásadou hydroxid sodný.

Jitka Prokšíková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jako vedlejší produkt této reakce je glycerin a tím hlavním je mýdlo. Principem metody za studena je využití tepla vznikajícího přirozenou chemickou reakcí, nikoliv tepla uměle dodávaného.

Proč zrovna takhle?

Bonusem metody za studena je výše zmíněný glycerin, který funguje jako zvlhčovadlo.

U běžně vyráběných mýdel je jeho obsah velmi malý, ručně vyráběná přírodní mýdla pak většinou obsahují glycerinu až 10krát více.

Do průmyslově vyráběných mýdel se glycerin často musí dodatečně přidávat nebo v něm zcela chybí.

Díky použití vonných esenciálních olejů mají naše mýdla aromaterapeutické léčivé účinky a příznivě ovlivňují naše smysly, tělo a duši.

Mýdla z rostlinných olejů nevysušují a nezbavují pokožku přirozeného ochranného filmu, naopak po umytí zůstává pleť jemná, vláčná a pružná.

Při výrobě mýdel používáme:

Rostlinné oleje
olivový, palmový, z palmových jader, kokosový, mandlový, avokádový, jojobový, konopný, bambucké máslo, měsíčkový, ricinový a řepkový

Podle našeho jednoduchého návodu si vyrobíte domácí přírodní dezinfekci!

Vonné esencionální oleje
100 % přírodní výtažky z levandule, šalvěje, pačuli, ylang-ylangu, pomeranče, mandarinky, cedru, skořice, hřebíčku, limetky, máty, litsea cubeby, rozmarýnu, tymiánu a řady dalších

Množství výživných látek
květ levandule a měsíčku, list kopřivy, aloe vera, 70% čokoládu, med, ovesné vločky, šungit, sůl z mrtvého moře, marocký jíl, kaolín, polentu atd.

Mýdlárna U dvou koček v Hradci Králové vyrábí domácí bylinná mýdla

Přírodní barviva
zemité hlinky, betakaroten, oxidy, skořici, černé uhlí a další.

Tea tree mýdlo

Jedná se o jemné mýdlo vyrobené tradiční metodou za studena. Hlavní jeho předností v dnešní době je vysoký obsah esenciálního oleje tea tree.

Čtěte také

Tento olej je silným netoxickým přírodním antibiotikem a antivirotikem bez dráždivých účinků a mezi esenciálními oleji má jen málo rivalů. Používá se na široký rozsah bakteriálních, virových a plísňových onemocnění.

Lze je aplikovat nejenom k ničení choroboplodných zárodků, ale i k prevenci návratu infekce. Olej lze s úspěchem použít i na infekce zahrnující nachlazení, chřipku a zánět průdušek Používá se k posílení imunitního systému, při chronické letargii, mělkém dýchání, bušení srdce a špatném krevního oběhu. Silice posiluje mysl, pozvedá ducha a zvyšuje jistotu a odolnost.

Vedle tea tree obsahuje mýdlo ještě další tři esenciální oleje: levanduli, jalovec a jedli, které doplňují a podporují jeho účinky. Antiseptické vlastnosti levandule předurčují tento olej k aplikaci při široké škále infekcí.

Mýdlárna U dvou koček v Hradci Králové vyrábí domácí bylinná mýdla

Jalovec má antivirové schopnosti a je spojován s duchovní očistou a silou odrážet negativní vlivy. A v neposlední řadě posilující a antiseptická jedle, která se používá zejména při infekcích dýchacích cest, nachlazení, kašli a zahlenění dutin.

Mýdlo z čokolády

Máme tu něco pro opravdové milovníky mýdla a čokolády. Toto delikatesní mýdlo vyrobené z opravdové 70 % čokolády voní po mandarince, pomeranči, hřebíčku a skořici. Jeho úctyhodná velikost je 20 x 28 x 7 cm.

Jana Kudyvejsová a Jitka Prokšíková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s Jitkou Prokšíkovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související