Náchodská nemocnice připomněla veřejnosti hygienické postupy akcí Čisté ruce

7. květen 2013

Náchodská nemocnice se letos poprvé připojila ke Světovému dni hygieny a uspořádala dnes akci Čisté ruce. Návštěvníci si mohli vyzkoušet UV lampu a dozvědět se tak, jestli si správně myjí ruce.

Zdravotníci lidem vysvětlili mimo jiné i to, proč je nutné si dezinfikovat ruce při návštěvě pacienta na exponovaném pracovišti.

„Nechráníme jenom sebe, ale taky chráníme ostatní,“ upozornila hygienická sestra Petra Vlčková.

Na oddělení JIP nebo ARO je nutné si obléknout roušku, návštěvnický plášť a návleky na boty, aby se tam nedostaly mikroorganismy a mikroby zvenčí.

„Může to být například žloutenka, v nemocnici především infekční průjmy,“ upřesnila sestra.

V případě, že před oddělením JIP nebo ARO není dezinfekce k nalezení, stačí o ni požádat zdravotní personál.

V průběhu akce Čisté ruce si zájemci mohli s pomocí UV lampy vyzkoušet, zda si ruce myjí dobře. Pomohl jim s tím odborný poradce Zdeněk Fikr.

„Část, která krásně svítí, tak je dobře vydezinfikovaná. To, co je světlé, tam se dezinfekční prostředek dostal. To, co je tmavé, tam se nedostal,“ vysvětlil Fikr.

Podle jeho slov se často stává, že zdravotník má dobře vydezinfikovanou levou ruku, ale pravou naopak hůře.

Správný postup mytí rukou

Je tedy nutné se i doma při mytí rukou soustředit v případě praváků na pravou ruku, v případě leváků na levou. Pozornosti by neměly ujít hřbety rukou a konečky prstů.

Některé dezinfekční prostředky příliš nevoní a lidé mají často potřebu si je pak přemýt mýdlem. Odborníci to ale důrazně nedoporučují.

„Ztrácí to význam. Ruce jsou vydezinfikované, není tam žádný mikroorganismus. A potom, když půjdete a sáhnete na vodovodní bakterii, na mýdlo a tak dále, už zase to kontaminujete,“ upozornil Fikr.

Na akci Čisté ruce přišli do náchodské nemocnice také školáci. Na starost je měla hygienická sestra Petra Vlčková.

„Dali jsme jim postupy, jak si mají mýt ruce například při styku se zvířaty. Potom, co přijdou zvenku, před přípravou jídla, předtím, než začnou sami jíst, ve školách, než začnou svačit,“ uvedla Vlčková.

Přednáška doplněná promítáním na velkoplošném plátně děti bavila a význam mytí rukou pochopily. Akci čisté ruce bude náchodská nemocnice opakovat znovu příští rok.

autoři: KS , Alina Holušová
Spustit audio