Při návštěvě lesa snad každý zaregistroval oplocená místa. Proč k této ochraně lesníci přistupují?

28. červenec 2023 22:02

Lesy v České republice se zhruba z pětiny daří obnovovat přirozeným způsobem. Jedná o jakousi autoregulaci, kdy k obnově porostu dochází z náletu a opadu semen mateřského porostu. V Kolowratských lesích na Rychnovsku by rádi během 10 let navýšili tento samovolný proces bez zásahu člověka na více než polovinu. 

Místo dřevěné palice používají bytelnější kovový zatloukač pro umístění pozinkovaných sloupů ukrajinští dělníci Ivan, Jurij a Vasil v lesích nad obcí Přím na Rychnovsku. Zadání mají jasné, oplotit půl hektaru lesa.

„Když jsem to potěžkával, tak si myslím, že to váží přes 10 kilogramů. Takže je to pro chlapy slušná posilovna,“ okomentoval jejich namáhavou práci vedoucí Správy Kolowratských lesů Pavel Havran.

Čtěte také

Ve zdejších soukromých lesích se oplocovat lesní porosty snaží minimálně. „Máme zde bohatou přirozenou obnovu, ale ta je bohužel velice poškozena okusem srnčí zvěře a vytloukáním. Aby nám tato přirozená obnova lesa odrostla, nezbývá nic jiného, než stavět tuto oplocenku. Ta nám zároveň slouží jako takový demonstrační objekt.

Zdejší honitbu totiž pronajali a spravuje ji místní myslivecký spolek. „Oplocenkou se snažíme ukázat onen rozdíl v odrůstání přirozené obnovy na té oplocené ploše a vedle za plotem, na neoplocených místech. Určitě to použijeme jako argument pro diskusi s tímto mysliveckým spolkem.

Výsledek by měl být viditelný v horizontu tří, maximálně pěti let. „Ve většině našich lesů vykonáváme myslivost ve své vlastní režii. Máme tři své honitby. Snažíme se pracovat se stavy zvěře tak, aby právě přirozená obnova lesa, kterou preferujeme, prospívala.

Čtěte také

Ani tady, v oblasti CHKO Orlické hory, se ale nelze vyhnout umělému zalesňování. Na výměře 4 500 hektarů je z 85 procent zastoupen smrk. Aby měli jistotu kvalitního osiva, sbírají šišky z vlastních porostů.

Vloni z posbíraných 3,5 tun získali 100 kilogramů osiva, pokračuje Správce Kolowratského majetku Martin Fojt. „Ročně vysejeme osivo k tomu, abychom získali zhruba 50 tisíc kusů sazenic smrku. Což nám bohatě dostačuje k tomu, abychom obnovovali umělou obnovou místa, kde nám chybí les.

V České republice se na obnově lesa podílí ta přirozená zhruba z 20 procent. Cílem soukromého majitele na Rychnovsku je zvýšit tento podíl v horizontu 10 let minimálně na 50 procent.

autoři: Naďa Kverková , baj
Spustit audio

Související