Přednostka dětské kliniky FN HK MUDr. Sylva Skálová: Se vzácnými chorobami se setkávám každý den

29. únor 2024 08:46

Na konci února si každoročně připomínáme Mezinárodní den vzácných onemocnění. Lékaři jich momentálně znají až 8 tisíc a další díky stále lepší diagnostice objevují. Celosvětově je některou ze vzácných chorob postiženo zhruba 300 milionů lidí, jen v Česku některou z nich trpí 600 tisíc pacientů. 

Podrobněji o této problematice hovoříme s přednostkou dětské kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové Sylvou Skálovou.

Čtěte také

Vzácné choroby postihují statisticky méně než jednoho člověka ze dvou tisíc. U extrémně vzácných chorob jde o jednoho pacienta na zhruba 200 tisíc osob. Kdy jste se s některým ze vzácných onemocnění naposledy setkala vy?
Dalo by se říci, že se setkávám se vzácnými onemocněními každý den. Možná i proto, že některá jsou dosud nepoznaná. Ovšem věnuji se zejména pacientům s onemocněním ledvin a díky tomu se setkávám právě s tímto širokým spektrem pacientů.

K projevům, které doprovázejí choroby ledvin, patří i křivice. A na naší klinice se věnujeme pacientům se vzácnými chorobami tohoto typu. Takže naposledy jsem se s pacientem trpícím vzácným onemocněním setkala včera. Jednalo se o klienta se vzácnou formou X vázané hypofosfatemické křivice.

Jde o onemocnění, které se projevuje zhruba v prvním či druhém roce věku dítěte. Typickými příznaky bývá zakřivení dolních končetin a bolestivá chůze. Rodiče si mohou všimnout toho, že dítě odmítá chodit.

Čtěte také

Už jsme říkali, že vzácných onemocnění jsou tisíce. Dokáží je odhalit a diagnostikovat praktičtí lékaři?
Praktický lékař pro děti a dorost může být jistě prvním, kdo na vzácné onemocnění pomyslí. Příznaky vzácných onemocnění leckdy připomínají běžné choroby a celá řada z nich je charakterizovaná tím, že projevuje spektrem různých příznaků, které nemusí být hned v počátku plně vyjádřeny.

Na druhou stranu se některé vzácné choroby mohou manifestovat přímo jako život ohrožující stavy a dítě je přijímáno rovnou do nemocnice. Nicméně ano, praktický lékař má svoji důležitou roli v rozpoznání nebo vyjádření podezření na tato vzácná onemocnění.

Řada vzácných onemocnění stále není léčitelných. Přibývá těch, kde lékaři dokáží pacientovi pomoci?
Určitě ano. Uvádí se, že zhruba 5 procent z těch vzácných onemocnění je možno nějakým způsobem léčit. A jistě takové léky přibývají, pro pacienty představují obrovský přínos. Protože mohou zkvalitnit či zachránit jejich život.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související