Pracovníci stavebních úřadů dál narážejí na potíže, které souvisí s digitalizací stavebního řízení

21. srpen 2024 08:20

Přes snahu Ministerstva pro místní rozvoj se stále nepodařilo opravit všechny chyby, které provázejí novou podobu stavebního řízení. To funguje od začátku července a úředníci na stavebních úřadech zatím nenašli cestu, jak s ním pracovat efektivně. 

Čtěte také

Třeba s kolaudací opravené školní kuchyně se na stavebním úřadu v Nechanicích na Královéhradecku potýkali několik hodin místo obvyklých dvaceti minut.

„Tady bych chtěl poděkovat jak krajské hygienické stanici, tak hasičskému záchrannému sboru. Bez těchto dotčených stanovisek by stavební odbor nemohl kolaudační souhlas vydat. Takže bychom nevařili,“ poslal na dálku nezávislý starosta Nechanic Jiří Pechar poděkování hasičům a hygienikům, kteří se se stavebním portálem trápí podle něj podobně jako sami úředníci.

„Věřili jsme, že se to prostě podaří. Jinak nevím, asi bychom ty náklady pak vyžadovali po Ministerstvu pro místní rozvoj. Pokud by opravdu ty dotčené orgány v novém systému nemohly fungovat. Protože oni byli připraveni přijet na prohlídky objektu, ale vše záleželo na tom, kdy se nám podaří podat žádosti v novém systému.

Čtěte také

Mluvčí Ministerstva pro místní rozvoj Petr Waleczko uvedl, že ministerstvo je s hasiči i hygieniky v kontaktu. „V uplynulých týdnech proběhlo několik jednání i školení. pro zjednodušení celého procesu jsme například dohodli, že se žádosti o dotčená stanoviska budou z Portálu stavebníka odesílat pouze na krajskou úroveň. A ne na jednotlivá územní pracoviště.

Sami úředníci na stavebních úřadech vnímají snahu Ministerstva pro místní rozvoj chyby napravovat, ale jde to pomalu. A chyby jsou i zásadní, říká vedoucí odboru výstavby a územního plánování v Benešově Iva Tichovská. „I přes sliby Ministerstva pro místní rozvoj se zatím ty podstatné věci neopravily. Jedná se hlavně o projektové dokumentace, které projektanti a stavebníci vkládají do Portálu stavebníka. Ty přílohy jsou nejen tištěné, ale také výkresy. A takové výkresové části my v systému stavení správy otevíráme jako prázdné.

Podle úředníkům dál dochází k výpadkům systému, podané žádosti není často ani opakovaně možné vložit a když už se to podaří, tak zase nejde připojit příloha ve formátu pdf.

Čtěte také

A složité to mají i žadatelé, tedy stavebníci. „Dostáváme pravidelně desítky e-mailů, kdy si stavebník stěžuje na to, že je odhlášen ze systému ihned potom, jak využije svoji vlastní bankovní identitu. A nelze ten systém z jeho strany použít, vysvětluje Iva Tichovská.

Podle ministerstva se nejedná o problém, který by se vyskytoval plošně, v ojedinělých případech se to ale při přetížení systému stát může.

„Odhlašování z Portálu stavebníka může souviset s dočasnou nedostupností identity občana. V takových případech na to Digitální informační agentura upozorňuje na svých sociálních sítích. Při testování portálu se taková chyba neprojevila, uzavírá mluvčí ministerstva Petr Waleczko s tím, že v minulém týdnu vydalo ministerstvo nový manuál, který třeba popisuje proces kolaudace krok po kroku.

Přesto třeba právě v už zmíněném Benešově zvládli dokončit zatím jen jedinou kolaudaci.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související