Před 100 lety se narodil spisovatel Josef Škvorecký. Pojďte se projít jeho rodným Náchodem

27. září 2024 08:51

Právě dnes to je rovných 100 let od narození spisovatele a překladatele Josefa Škvoreckého. Po emigraci do Kanady v roce 1969 přednášel na univerzitě v Torontu, psal další knihy a spolu s manželkou Zdenou Salivarovou založil exilové nakladatelství 68 PUBLISHERS. 

Dětství prožil Škvorecký v Náchodě a právě tam se odehrává děj několika jeho knih, například i románové prvotiny Zbabělci. Román začíná v hostinci Port Arthur ve fiktivním městě Kostelec. Ve skutečnosti jde ale o Náchod a hospoda je stále v provozu.
„Dobrý den.“
„Můžu vstoupit?
„Určitě, máme otevřeno.

Právě sem chodil románový hrdina Danny Smiřický hrát s amatérskou jazzovou kapelou na saxofon, a častým návštěvníkem byl i sám mladý Josef Škvorecký. Interiér je z velké části takový, jaký byl na konci války, tedy v době, ve které se děj knihy odehrává.

Čtěte také

„Vypadalo to tady totožně. Hlavní je ta vitráž, ten vchod do salonku, říká provozovatel Lukáš Bartoš a hledá nevhodnější místo pro nejnovější relikvii po slavném spisovateli. „Titulní list původního strojopisu z roku 1948, kde je první stránka z románu Zbabělci. V něm je právě naše hospůdka zmíněná.

Podle pracovnice náchodské knihovny Blanky Nešetřilové byla hospoda Port Arthur během okupace v Náchodě poslední, kde obsluhovali Židy. „Nemohli vstoupit do lokálu, ale mohli odebrat pití sem, na chodbu, do těchto prostor, kde teď stojíme.

Po místech života Josefa Škvoreckého i románových Zbabělců v Náchodě dodnes pořádají vycházky.

Čtěte také

Jednou ze zastávek je podle pracovnice náchodské knihovny Blanky Nešetřilové náměstí v centru. „My momentálně stojíme před poštou, kde pracovala jeho romantická platonická láska Irenka. A kde se Danny dostal do zorného pole jednoho německého důstojníka a oni si ho s sebou odvedli. Ale dopadlo to dobře.

A ještě jedno oblíbené místo života i románů Josefa Škvoreckého, kavárna náchodského hotelu Beránek.

Čtěte také

„Sedával tady, naproti má na náměstí teď lavičku. Lidé se především ptají, proč se to jmenuje Dannyho kavárna. Takže to je samozřejmě podle hlavního hrdiny románu Zbabělci Dannyho Smiřického. Lidé se ptají a pak si to uvědomí, potvrzuje provozovatel Pavel Rys to, že i když od narození Josefa Škvoreckého uplynulo 100 let, lidi se o něj stále zajímají.

V Náchodě mohou kromě jiného navštívit ve spolkovém domě expozici věnovanou významnému spisovateli, a nebo si prohlédnout dům, ve kterém Josef Škvorecký strávil část života.

Paradoxem je, že v domě, kde žil nesmělý, lyrický a povětšinou pouze platonicky zamilovaný Danny alias Josef, dnes lidé najdou sex shop.

Spustit audio

Související