Náchod se svým rodákem J. Škvoreckým rozloučí vzpomínkovým večerem

5. leden 2012

Snílkem a moudrým skeptikem nazývali lidé spisovatele a náchodského rodáka Josefa Škvoreckého, který tento týden zemřel v kanadském Torontu. Vedení Náchoda dnes rozhodlo uctít jeho památku za účasti široké veřejnosti.

O konkrétní podobě rozloučení se svým rodákem, spisovatelem Josefem Škvoreckým, dnes jednala náchodská radnice. Rozhodla, že hlavní akce na uctění památky spisovatele se uskuteční 9. února ve velkém sále městského divadla Beránek.

Na vzpomínkovém večeru za účasti oficiálních hostů, blízkých Josefu Škvoreckému, se budou číst ukázky z jeho díla a nebudou chybět obrázkové dokumenty, ani koncert náchodské swingové kapely. Součástí bude také ve foyer divadla výstava fotografii z několika návštěv Josefa Škvoreckého v Náchodě.

Josefa Škvoreckého si připomene také studentské divadlo Náchodská Prima sezóna, u jehož zrodu spisovatel před mnoha lety stál. Jeho osobnost se promítne jednak do literární a výtvarné soutěže, která bude v nejbližší době vyhlášena pro studenty středních škol, ale také do literární procházky Náchodem nazvané Po stopách Josefa Škvoreckého, která je každoročně součástí festivalu Prima sezóna.

Zajímavým návrhem, který dnes na náchodské radnici také padl, je v rámci plánovaných parkových úprav hlavního městského náměstí, Masarykova náměstí, umístit a slavnostně odhalit lavičku Josefa Škvoreckého. Postava na ni sedící by měla mít spisovatelovu podobu. Na jejím pořízení se má podílet i veřejnost a to formou dobrovolného vstupného na slavnostní večer.

Vedení Náchoda a také občanské sdružení Prima sezóna dnes také odeslaly kondolence paní Zdeně Salivarové do kanadského Toronta.

autoři: bre , TK
Spustit audio