Čtení za mřížemi. Knihovnu vazební věznice v Hradci Králové doplnilo na 100 knížek z re-use bazaru

20. říjen 2024 08:13

Přemýšleli jste někdy o tom, jak tráví čas lidé za mřížemi? Třeba čtením. Knihovna ve vazební věznici v Hradci Králové jim nabízí výběr ze zhruba 3 000 titulů. Od Bible, přes knihy s kriminální tématikou až po pohádky. V regálech tam teď navíc přibyly knihy z prvního hradeckého re-use bazaru, kam mohou lidé darovat opotřebené věci. Ty následně poslouží někomu jinému.

Knihy budou využívat lidé ve výkonu trestu a pomoci jim můžou například s resocializací.

„Knížky do věznice jsou tady.“ V regálech kolem nás jsou tisíce knih, které už lidé nepotřebují. Tituly, které leží v papírových krabicích na zemi za malou chvíli zamíří za brány hradecké vazební věznice.

Čtěte také

Mezi těmi, kteří je postupně pomáhají odnosit do auta, je i náměstek primátorky Lukáš Řádek z TOP 09. „Pokud by naše iniciativa nebyla, tak by tyto knihy končily v dobrém případě možná ve sběru, někdy bohužel i na skládce.

Knihovna ve vazební věznici aktuálně čítá zhruba tři tisíce titulů, které se postupně obměňují, vysvětluje mluvčí Vazební věznice Radim Höfer. „V podstatě jsme závislí na darech a kdo co donese ze zaměstnanců.

Máte tam někoho, kdo to má na starost? „Jako knihovník ve věznici pracuje od března Josef Košmider a svou práci má rád.

„Jsem tady od 7:00 do 14:00 hodin. Přijdu nahoru, dostanu poptávku po knížkách a potom si je nachystám a provádím rozvážku knih, vysvětluje Josef Košmider.

Co se nejvíc čte za mřížemi?

Co obvykle klienti vazební věznice čtou, co mají rádi?

Čtěte také

„Nejvíc krimi. Pak nějaká literatura, bestselery, jsou to především politický thrillery. Já se snažím mezi ně rozdávat sebevzdělávací knížky a klasiku, ale víte kde jsme, je to jiné prostředí. Ne každý by byl schopen přečíst knížku od Jiráska nebo od Nerudy. Jak ty lidi poznám, tak podle toho se snažím s nimi vykomunikovat, co je zajímá a třeba je navedu tím správným směrem.

Jaká je vaše oblíbená literatura, co čtete vy? „Já čtu všechno, když je to dobré. Tím, že jsem v knihovně, tak si mohu vybrat co chci.

Obecně čtou spíše mladší nebo starší klienti? A snažíte se nějak motivovat ty, kteří nečtou? „Když jsou starší lidé, tak je ta poptávka veliká, tam nosím knížky dvakrát, třikrát týdně. Co se týká mladších lidí, tak tam musím být opatrný, protože občas mi dojde k úhynu některá z knih. Snažím se jim ale dávat takové knížky, které by je mohly zaujmout.

Čtěte také

Nahoře je i polička s názvem pohádky. Ty také někdo čte? „Ženy.

Jak vy k těm knihám vlastně přijdete? „Spousta lidí si donese knížky a pak je tady nechají. Něco jsem dodal já, něco mi dají zaměstnanci věznice. Je hřích ty knížky nedat do oběhu a někde je sušit doma nebo je nedej bože vyhodit.

Tituly, které knihovnu ve vazební věznici doplnily, vybíral Josef Košmider sám přímo v hradeckém re-use bazaru. Od března, kdy do knihovny nastoupil, usiluje o to, aby se knižní fond obměnil tak, aby byl pro čtenáře za mřížemi atraktivnější. V práci se ale setkává i s případy, kdy někteří vězni vrací knihy poničené. Pro ně má v krabici za dveřmi připravené speciální tituly, které z knihovny už vyřadil.

Spustit audio

Související