Prachovské skály i Hrádek u Nechanic měly o prázdninách návštěvnost nadprůměrnou

27. srpen 2018 11:33

Školáci před sebou mají poslední prázdninové dny. Turistická sezóna ještě nekončí, na některých místech ale už pomalu bilancují. Například v Prachovských skalách na Jičínsku bylo letošní léto co se návštěvnosti týče nadprůměrné.

„Týden před Velikonocemi bylo ještě mínus 10 stupňů Celsia a my jsme potřebovali opravit zábradlí. Nemohli jsme to opravit, protože byla zmrzlá půda. A pak najednou, jako mávnutím kouzelného proutku, přišlo 30 stupňů. A od dubna je pořád počasí takové," hodnotí letní sezónu ředitel firmy, která Prachovské skály spravuje, Dominik Feštr.

Vyhlídkám v Prachovských skalách se vrátí původní podoba

Prachovské skály

(ČTK) - Některé skalní vyhlídky v Prachovských skalách u Jičína získají letos podobu, jakou měly na počátku minulého století. Prachovské skály jsou totiž dnes prakticky celé zarostlé vysokým lesem, takže z řady vyhlídek není téměř nic vidět. Majitelé skal, šlechtický rok Schliků, se proto nyní snaží starší lesní porosty citlivě kácet, aby bylo z vyhlídek opět vidět dál do kraje. Uvedla to dnešní Mladá fronta Dnes v příloze pro Hradecký kraj.

Vyšší návštěvnost než v předchozích letech byla především od dubna do června. Poté se na počtech turistů projevily vysoké teploty, které byly i tady: „Můžu vám říct, že v těch vedrech tady opravdu chladněji není. A pozná to každý, kdo si ty okruhy obejde. Obdivuji všechny návštěvníky, kteří se jdou i v tom teplém létě do těch skal podívat."

Poslední dva roky sem pokaždé dorazilo zhruba 150 tisíc lidí. Letos Domin Feštr očekává, že bude číslo vyšší: „Samozřejmě teď ještě záleží, jaké bude září, jaký bude podzim. Ale myslím, si, že o takových 10 až 15 procent by ta návštěvnost stoupnout mohla."

Hradozámecké léto v Hrádku u Nechanic

Více turistů než loni by mělo podle dosavadních čísel dorazit i na další turisticky vyhledávaná místo v Královéhradeckém kraji - na státní zámek Hrádek u Nechanic nedaleko Hradce Králové.

Říká se mu malá Hluboká. Zámek Hrádek u Nechanic je jako stvořený pro filmové pohádky

Zámek Hrádek u Nechanic

Užijte si Hradozámecké léto a přijeďte se za námi podívat v neděli 5.srpna na zámek Hrádek u Nechanic. Od 12:00 do 16:00 hodin jsme pro vás připravili bohatý program, v rámci kterého vystoupí Jana Chládková se skupinou Pontiac, Pavel Vítek, Josef Zoch, Petra Černocká a Marcel Zmožek. Během odpoledne se můžete také vydat na prohlídku zámku s naším kolegou Otou Jirákem. 

„Poslední údaje, které mám ke konci července, tak mluví o tom, že Hrádek u Nechanic navštívilo o 2228 lidí více, než v minulém roce, který byl pro nás rekordní," říká kastelán Martin Rejman.

Za první prázdninový měsíc dorazilo zhruba 42 tisíc lidí. Číslo je ale ovlivněné akcemi, které na Hrádku byly.

„Na klasické prohlídkové trasy nám skutečně v hlavní sezóně chodí mnohem méně lidí, než normálně. Myslím, že jsou tím vedrem unaveni a raději hledají chladnější prostředí, nebo jsou prostě u vody," dodává Martin Rejman.

Teplé počasí se podepsalo i na stavu zeleně ve zdejším zámeckém parku. Kvůli suchu tu zatím uschlo 5 stromů.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související