Vyhlídkám v Prachovských skalách se vrátí původní podoba

25. září 2010

(ČTK) - Některé skalní vyhlídky v Prachovských skalách u Jičína získají letos podobu, jakou měly na počátku minulého století. Prachovské skály jsou totiž dnes prakticky celé zarostlé vysokým lesem, takže z řady vyhlídek není téměř nic vidět. Majitelé skal, šlechtický rok Schliků, se proto nyní snaží starší lesní porosty citlivě kácet, aby bylo z vyhlídek opět vidět dál do kraje. Uvedla to dnešní Mladá fronta Dnes v příloze pro Hradecký kraj.

Prvním místem, které se podařilo vymanit ze stínu stromů, je vyhlídka na Šikmé věži, z níž se dnes turisté opět mohou podívat daleko na jih směrem k Ostružnu a k vrchu Veliši. Kromě vykácení části stromů jsme na Šikmé věži před letošní turistickou sezonou vyměnili i zábradlí. Původní bylo staré sto let, uvedl ekonom správy majetku rodiny Schliků Vladimír Tekverk.
O budování úplně nových vycházkových tras nebo vyhlídkových míst však Schlikové neuvažují. Dělat nové trasy, budovat nové schody a vytvářet nové vyhlídky by bylo kvůli přísné ochraně přírody velice obtížné. Také se obáváme, že by podobné zásahy mohly působit násilně a rušivě, uvedl Tekverk.
Vstupné do Prachovských skal letos zůstane stejné jako loni - dospělí za prohlídku zaplatí 25 korun a děti deset korun. Zvýšilo se ale parkovné. Na parkovišti u Turistické chaty zaplatí motoristé místo 20 korun dvojnásobek, na Prachově se cena parkovného zvýší z 20 na 30 korun.
Prachovské skály byly v minulosti součástí Velišského panství, které Schlikové získali už v 17. století po zavraždění Albrechta z Valdštejna při konfiskaci a novém dělení vévodova majetku. Skalní město patřilo šlechtickému rodu až do dubna roku 1948. Vrácení skal se Schlikové dočkali při restituci v roce 1993. K provozování prachovského skalního města se šlechtický rod naplno vrátil před třemi lety. Do té doby jej zajišťovali členové Klubu českých turistů.

Spustit audio