Práce strážníků je služba veřejnosti, říká Miroslav Hloušek, bývalý ředitel hradecké městské policie

2. prosinec 2022

Hradecké městské policii dlouhých 17 let šéfoval ředitel Miroslav Hloušek. Teď vstoupil do politiky a po volbách se stal prvním náměstkem hradecké primátorky. Ale za všechny ty roky u Městské policie v Hradci Králové má na co vzpomínat.

Jaké pro vás byly ony roky u městské policie?
Je neuvěřitelné, že to bylo před 17 roky. Protože tenkrát jsem nepočítal s tím, že bych někdy do oblasti bezpečnosti a do městské policie vstoupil. Byla to poměrně náhoda, ale uplynulo 17,5 roků a myslím si, že je vhodné rekapitulovat.

V průzkumech byly 4/5 respondentů spokojeny s prací městských strážníků. Což je ve srovnání s jinými statutárními městy unikát.
Miroslav Hloušek, bývalý ředitel Městské policie v Hradci Králové

Vy jste nechtěl být jako kluk policistou?
Ne, skutečně šlo o náhodu. Tenkrát mě vyzval tehdejší primátor, že potřebuje jistým způsobem revitalizovat městskou policii. Byl jsem známý jako krizový manažer v jiných oblastech, ale primátor Divíšek mě požádal, zda bych nešel do výběrového řízení. Tam jsem uspěl, ale myslel jsem si, že to bude záležitost maximálně na dva roky. Nakonec z toho tedy bylo 17,5 let.

Čtěte také

Čím jste tedy chtěl být jako kluk? Měl jste nějaký sen?
Jako, že bych chtěl být popelářem? Ne, to ne. Ale možná proto, že jsem ročník 1958, tak byl tenkrát samozřejmě hodně populární Gagarin, toužil jsem být kosmonautem.

Kdy vlastně v Hradci Králové vznikla městská policie?
Právě v tomto roce slavíme třicáté výročí od založení městské policie. Dokonce jsme k tomu udělali i akci na magistrátu města. Nabídli jsme všem návštěvníkům magistrátu historické dobové uniformy nebo prvky podpory výkonu služby, písemnosti, vyjádření všech primátorů novodobé historie, kteří s městskou policií spolupracovali. Primátor Martin Dvořák byl z hlediska městské policie takovým zakladatelem. A teď první žena, která bude mít ve své gesci bezpečnostní složku a městskou policii, je Pavlína Springerová.

Čtěte také

Primátor je vždy vrchním velitelem městské policie?
Z pohledu zákona o obecní policii ano.

Kolik má dnes hradecká městská policie strážníků?
Početní stav se velmi hýbe, protože samozřejmě v našich řadách loví státní policie. Tvoříme jim takovou farmu. Nicméně zaměstnanců máme kolem 125. Z toho je něco přes 100 uniformovaných strážníků.

Ženy jsou samozřejmě u vás také, je to tak?
Určitě, nechceme při výběrovém řízení ženy nijak diskriminovat. Já si dokonce myslím, že pro řadu činností v rámci městské policie má žena dokonce lepší pozice než muž. Takže podle toho se snažíme rozdělovat práci a s veliteli obvodu plánujeme některé činnosti, které nám přijdou na stůl.

Čtěte také

Také jste musel zvládnout všechny fyzické a psychologické testy, kterými musí každý strážník projít?
Ano, prošel jsem standardním výběrovým řízením. A co mi tenkrát bylo utajeno, že skutečně do sebe budu muset dostat veškeré znalosti běžného strážníka. Podle zákona o obecní policii jsem vedl městskou policii z titulu pověřeného strážníka, takže jsem musel před komisi ministerstva vnitra. Musel jsem se naučit veškerou legislativu a ve zkouškách uspět, protože to by byla asi velká ostuda. Pak jsem to musel opakovat každé 3 roky. Kdybych přijel bez osvědčení, tak si nedokáži představit, jak bych před svými podřízenými vypadal.

Práci strážníka jste si na vlastní kůži někdy vyzkoušel?
Ne, v ulicích města jsem nebyl. Samozřejmě jsem se byl mnohokrát podívat na práci strážníků, často jsme je obdivoval. Že skutečně v sobě najdou tolik morální síly, aby represi opakovaně v ulicích města v oblasti dopravy v klidu prováděli. Protože není jednoduché umravňovat některé řidiče a ještě jim sáhnout na peníze. Když to děláte celou službu, je to unavující. Také strážníci mohou být někdy po mnoha letech takzvaně vyhořelí a potřebují něčím restartovat.

Čtěte také

Na co jste nejvíce pyšný, pane řediteli, za těch 17 let, co jste šéfoval Městské policii v Hradci Králové?
Když jsem nastoupil k městské policii, tak jsem se snažil vybavit, co občan města a město samotné od městské policie očekávají. Dospěl jsem k názoru, že práce strážníků by měla být jednou z forem služby pro veřejnost. A myslím si, že tuhle myšlenku se nám podařilo vpravit do hlav strážníků a naši strážníci v Hradci Králové pozice člověka veřejné osoby, která nečeká jen někde za bukem a snaží se vybrat co nejvíce peněz, ale dokáže také pomoci, mají.

A také občané města to v sociologických průzkumech opakovaně vyjádřili, když čtyři pětiny respondentů byly velmi spokojeny s prací městských strážníků. Což je ve srovnání s jinými statutárními městy celkem unikát.

Městští strážníci jsou bráni tak, že jsou lidem blíže než Policie České republiky.
Asi by to tak mělo být.

Vy jste už tedy bývalým ředitelem Městské policie v Hradci Králové, protože jste odešel do politiky. Co vás k tomu vedlo?
Samozřejmě během těch 17 let narazíte na spoustu věcí, které ve městě nefungují. Městská policie byla do řady oblastí a nedořešených záležitostí vtažena. A z pozice ředitele městské policie víte, že vliv na to, jak některé věci vyřešit, máte spíše jen jako navrhovatel a předkladatel. Proto jsem si řekl, že možná jako zastupitel města bych mohl mít větší vliv na tyto změny. A v komunálních volbách jsem nakonec uspěl.

Říká bývalý a dlouholetý ředitel Městské policie Hradec Králové Miroslav Hloušek. Tak ať se vám i v nové roli daří, budeme vám držet palce.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související