V Hradci Králové strany podepsaly koaliční smlouvu, primátorkou bude Pavlína Springerová z HDK

14. listopad 2022 12:59

Pět politických uskupení v Hradci Králové podepsalo koaliční smlouvu. V radě města budou zástupci volební koalice HDK-TOP 09, ODS, Pirátů, hnutí Rozvíjíme Hradec a uskupení Změna pro Hradec a Zelení. Dohromady bude mít pětikoalice 21 hlasů v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu. V opozici zůstanou hnutí ANO a SPD. 

Koalice chce nové vedení města zvolit v úterý 15. listopadu na druhé části ustavujícího zastupitelstva, říká lídryně HDK Pavlína Springerová. „Na zastupitelstvu města plánujeme navrhnout naše nominanty pro vedení města Hradce Králové na další čtyři roky. Bude tam tedy návrh na nominaci pěti náměstků a mé osoby, jako primátorky města. Očekáváme, že hlasování proběhne standardně a budeme zvoleni.“

Čtěte také

„Bylo to cesta relativně dlouhá. Jsme připraveni pracovat na maximum pro naše město,“ uvedla Springerová po podpisu dohody.

Prvním náměstkem primátorky bude Miroslav Hloušek (ODS), který bude mít na starosti ekonomiku, rozpočet, městské organizace, sport a dopravu. Náměstek Lukáš Řádek (TOP 09) bude řídit investice a rozvoj, dotace a energetiku a náměstek Adam Záruba (Změna pro Hradec) územní plán, urbanismus a architekturu, památkovou péči a životní prostředí. Náměstek Pavel Vrbický (Piráti) bude řídit sociální věci, bytovou politiku, IT a digitalizaci a majetek a Ilona Dvořáková (Rozvíjíme Hradec) kulturu a cestovní ruch.

Čtěte také

Dalšími radními v jedenáctičlenné radě města podle koaliční dohody budou Arnošt Urban (HDK), dosavadní primátor Alexandr Hrabálek (ODS), bývalý primátor Oldřich Vlasák (ODS), Aleš Dohnal (Piráti) a senátor Jan Holásek (Rozvíjíme Hradec).

Povolební jednání v Hradci Králové o koalici trvala téměř sedm týdnů. Uzavření dohody vázlo na podobě gescí a jejich rozdělení mezi strany.

autoři: Jakub Vik , baj | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související