Všichni královéhradečtí strážníci absolvují školení u záchranářů

21. březen 2013

Další skupinka hradeckých strážníků má za sebou školení od záchranářů. Společně simulovali různé situace, které by je mohli při práci v ulicích potkat. Hlavním tématem výcviku byl zásah u traumatizovaného člověka.

„Učíme strážníky městské policie systémovému přístupu k zraněnému pacientovi. Ta první fáze je o tom, že můžu být ohrožený já sám, popřípadě pacient masivním krvácením,“ říká Tomáš Ježek z královéhradecké záchranné služby.

„Druhá část je o tom, že se potřebujeme soustředit na životní funkce, především to, jestli ten člověk dýchá. Tou poslední fází je celkové vyšetření, tedy pátrání po tom, co tomu člověku je, zda má nějaká další zranění,“ vypočítává.

Městská policie iniciovala tuto spolupráci už před rokem a záchranáři ji velmi vítají.

„My jsme jako záchranná služba velmi rádi, že můžeme společně spolupracovat. Strážníci městské policie jsou v terénu. Tedy tam, kde je lidé potřebují a v případě náhlého kolapsu jsou schopni reagovat,“ pochvaluje si Ježek.

Stejně tak si strážníci městské policie uvědomují, že znalosti z oboru první pomoci se jim mohou v praxi opravdu hodit.

„Na záchranné službě se vystřídají všichni strážníci městské police, to je 126 lidí,“ popisuje tisková mluvčí městské policie Eva Čížková.

„Chodí sem po skupinkách v osmi až deseti lidech právě proto, aby si každý z nich vyzkoušel to poskytnutí první pomoci a život zachraňující úkony, které na místě oni musí umět poskytnout,“ osvětluje.

autoři: Tomáš S. Šťástka , Lucie Valášková
Spustit audio