Policie prověřuje hospodaření zámku v Náchodě. NPÚ podal trestní oznámení na neznámého pachatele

3. listopad 2023 08:32

Národní památkový ústav podal kvůli hospodaření ve státním zámku Náchod trestní oznámení na neznámého pachatele. Věc šetří kriminalisté. Ve své funkci skončila dosavadní kastelánka.

Ředitel územní památkové správy Národního památkového ústavu Miloš Kadlec Českému rozhlasu řekl, že jde o mimořádnou situaci. Nic podobného prý během své praxe nezažil.

Čtěte také

Kastelánka Iva Kysilková podle něj rezignovala na svoji funkci po vzájemné dohodě. Vyjádření teď už bývalé kastelánky se získat nepodařilo, nebere telefon.

Než NPÚ vypíše výběrové řízení a vybere nástupce, je dočasně pověřený řízením státního zámku Náchod Ivan Češka, kastelán státního zámku Ratibořice.

Ředitel územní památkové správy NPÚ Miloš Kadlec doplnil, že zmiňované ukončení pracovního poměru s kastelánkou souvisí s vedením pracovního kolektivu a pochybením v majetkové oblasti.

Čtěte také

Trestní oznámení se týká obnovy střechy Piccolominského traktu. Ta začala loni v srpnu a skončila letos. Dělníci při ní na jednom ze zámeckých křídel kvůli velmi špatnému stavu opravili nejen střešní krytinu, ale také komíny.

Podrobnější informace k tomu, jaké nesrovnalosti odhalil, Národní památkový ústav zatím sdělovat nechce. Stejně tak ani policie. Ta ale podání trestního oznámení a úkony s ním spojené potvrdila.

Státní zámek Náchod
Významnými majiteli, jejichž vláda na panství je spojena s rozsáhlou stavební činností, byl rod Smiřických, ve 2. polovině 16. století jeden z nejbohatších v Čechách. Roku 1623 koupila náchodské panství Magdalena Trčková z Lípy a o několik let později jej postoupila svému synovi Adamovi Erdmanovi Trčkovi. Adam byl posledním majitelem pocházejícím z české šlechty.

Ve státním zámku Náchod momentálně probíhají inventury movitého majetku, například mobiliáře, a nebo historické zámecké knihovny.

Spustit audio

Související