Pokud máte rádi českou kuchyni, musíte vyzkoušet vyhlášené Bolehošťské závitky. A nebudete litovat!
Nakládané krouhané zelí je zdrojem vitamínů i gurmánských zážitků. Závitek neboli řízek, nese název podle obce Bolehošť na úpatí Orlických hor. V jeho okolí se už kolem sta let pěstuje vyhlášené kruhárenské zelí a vyrábí šťavnaté kysané zelí.
- 500 g vepřové kýty
- 2 hrsti sušených hub
- 1 cibule
- sádlo
- 200 g slaniny
- 200 g kysaného zelí
- strouhaný křen
- česnek
- sůl
- mletý pepř
- 300 ml hovězího vývaru
Kysané zelí, to je přímo vitamínová bomba. Díky aktivitě bakterií kyseliny mléčné má ještě vyšší obsah vitamínu C než zelí čerstvé. Kysané zelí už při množství 200 granů pokryje potřebu denní dávky vitamínu C.
Základem dobrého kysaného zelí je použít takzvanou kruhárenskou odrůdu! Takové zelí má dostatek cukru a dobře kvasí. Čím jemněji nakrouhané, tím lepší! Stačí přidat kmín a sůl (asi 2 procenta).
Zelí je zdrojem vitamínu C a také vitamínu U, který má protialergické účinky. Lidová medicína doporučuje používat čerstvé zelí nebo šťávu z něj například při nespavosti, bolestech hlavy a onemocnění sleziny.
Postup:
Sušené houby dáme do misky a spaříme je horkou vodou. Po 10 minutách sceďte a nechte okapat.
Cibuli nasekáme na drobné kostičky a osmažíme na sádle spolu s nadrobno nakrájenou slaninou. Pak přidáme překrájené a podle potřeby propláchnuté zelí, křen, polovinu nakrájených hub a utřený česnek. Za stálého míchání opečeme. Pak směs osolíme a opepříme.
Z vepřové kýty nakrájíme tenké plátky, které přes mikroténovou fólii naklepeme je dotenka. Plátky pak osolíme a na každý dáme část směsi, zabalíme, spíchneme párátkem a obalíme v mouce.
Závitky vyskládáme do sádlem vymaštěného pekáče a pečeme při 170 °C asi 40 minut.
Ke konci závitky vyndáme z pekáčku, výpek zaprášíme moukou, krátce osmažíme, zalijeme vývarem a povaříme do mírného zhoustnutí.
Nakonec přidáme zbylé houby a dochutíme solí a pepřem.
Dobrou chuť!
Související
-
Kotlety pečené na kysaném zelí. Oblíbený druh masa i přílohy české kuchyně tvoří dokonalou lahůdku
Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. Zatímco k večeři člověk hledá inspiraci v receptech, které jsou co nejrychlejší, u oběda si rád pochutná.
-
Zapečené kysané zelí s klobásou. Vitamínová a energetická bomba vhodná do podzimních plískanic
Kysané zelí je asi nejstarší trvanlivou potravinou. Historie jeho výroby sahá až do čtvrtého století před Kristem. O jeho příznivých účincích věděly naše praprababičky.
-
Kysané zelí jako elixír zdraví. Staročeská zelňačka s klobásou, polévka našich babiček, vás zahřeje
Zelňačka je nejlepší druhý či třetí den, takže ji můžete připravit večer předem, třeba za vydatného popíjení teplého čaje nebo grogu. Její silná chuť vás postaví na nohy!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.