Pokud máte rádi českou kuchyni, musíte vyzkoušet vyhlášené Bolehošťské závitky. A nebudete litovat!

Nakládané krouhané zelí je zdrojem vitamínů i gurmánských zážitků. Závitek neboli řízek, nese název podle obce Bolehošť na úpatí Orlických hor. V jeho okolí se už kolem sta let pěstuje vyhlášené kruhárenské zelí a vyrábí šťavnaté kysané zelí.

Ingredience
  • 500 g vepřové kýty
  • 2 hrsti sušených hub
  • 1 cibule
  • sádlo
  • 200 g slaniny
  • 200 g kysaného zelí
  • strouhaný křen
  • česnek
  • sůl
  • mletý pepř
  • 300 ml hovězího vývaru

Kysané zelí, to je přímo vitamínová bomba. Díky aktivitě bakterií kyseliny mléčné má ještě vyšší obsah vitamínu C než zelí čerstvé. Kysané zelí už při množství 200 granů pokryje potřebu denní dávky vitamínu C.

Základem dobrého kysaného zelí je použít takzvanou kruhárenskou odrůdu! Takové zelí má dostatek cukru a dobře kvasí. Čím jemněji nakrouhané, tím lepší! Stačí přidat kmín a sůl (asi 2 procenta).

Zelí je zdrojem vitamínu C a také vitamínu U, který má protialergické účinky. Lidová medicína doporučuje používat čerstvé zelí nebo šťávu z něj například při nespavosti, bolestech hlavy a onemocnění sleziny.

Postup:
Sušené houby dáme do misky a spaříme je horkou vodou. Po 10 minutách sceďte a nechte okapat.
Cibuli nasekáme na drobné kostičky a osmažíme na sádle spolu s nadrobno nakrájenou slaninou. Pak přidáme překrájené a podle potřeby propláchnuté zelí, křen, polovinu nakrájených hub a utřený česnek. Za stálého míchání opečeme. Pak směs osolíme a opepříme.
Z vepřové kýty nakrájíme tenké plátky, které přes mikroténovou fólii naklepeme je dotenka. Plátky pak osolíme a na každý dáme část směsi, zabalíme, spíchneme párátkem a obalíme v mouce.
Závitky vyskládáme do sádlem vymaštěného pekáče a pečeme při 170 °C asi 40 minut.
Ke konci závitky vyndáme z pekáčku, výpek zaprášíme moukou, krátce osmažíme, zalijeme vývarem a povaříme do mírného zhoustnutí.
Nakonec přidáme zbylé houby a dochutíme solí a pepřem.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka