Pokud chcete vyrazit na naši nejvyšší horu, musíte po svých. Lanovka na Sněžku prochází kontrolou

3. listopad 2020 07:55

Lanovky v Krkonoších se zastavily. Důvodem je jejich pravidelná podzimní údržba a příprava na zimní sezónu. Stojí i dráha na vrchol Sněžky, ta by ale měla být v provozu vždy o víkendech a také ve státní svátek. Kabinková lanovka na Černou horu je mimo provoz celý listopad. 

Čtěte také

Ve Špindlerově Mlýně má čtyřsedačka na Medvědín odstávku do tohoto pátku. V sobotu se opět rozjede a bude fungovat do 17. listopadu.

Pracovník lanové dráhy Jiří Zbytek společně s kolegou vylezli nad kabinky a prověřují tlak v pneumatikách, které slouží pro posun kabinek ve stanici.
„Tři až čtyři bary se dávají do té pneumatiky."

Kolegové na horní stanici na Růžové hoře připravují kabinky na zkoušky.

„To znamená, že rozeberou běhouny, které drží chyty lanovky na laně. A následně se budou kontrolovat. Vždy se to dělá po čtyřech kabinkách. Přijede kontrola, která vše zkontroluje a potom přijdou na řadu další čtyři kabinky. Až postupně takto zkontrolujeme všechny vozy, které tu máme," vysvětluje náčelník lanovky Jiří Špetla.

Všech 36 kabinek je také potřeba po letní sezóně uklidit.

Čtěte také

„Čistí se a provádí se kontrola unašečů. A dělá se i rentgen," říká Jiří Zbytek, podle kterého počasí údržbovým pracím zatím přeje.

Horší to prý bude, až přijde mráz nebo sněžení.
„Čím blíže k vrcholu horu, tak je to náročnější a složitější."

Až bude vše zkontrolované a potřebné díly vyměněny, což by mělo trvat necelé čtyři týdny, přijdou na řadu závěrečné zkoušky celého zařízení.
„To znamená brždění a všechny ostatní věci. Jestli je vše v normách a ve všech bezpečnostních mantinelech, které by měly být nastaveny."

Lanovka na Sněžku bude až do 4. prosince v provozu pouze každý víkend a také 16. a 17. listopadu. Pak se rozjede naplno.

Spustit audio

Související