Krkonošské lanovky prochází pravidelnou údržbou. Lano rentgenuje defektoskopická hlava

11. říjen 2017

Turisté v Krkonoších se nyní několik dnů lanovkami nesvezou. Důvodem je jejich pravidelná podzimní údržba. Tu musí pracovníci areálů stihnout do podzimních prázdnin, kdy by se lanové dráhy měly opět rozjet. Některé, pokud přeje počasí jedou a budou jezdit o víkendech.

Jsme právě s pracovníky areálu u nové lanovky v Černém Dole. Počasí jim dnes příliš nepřeje, teplota je kolem 7 stupňů Celsia, prší a všude je bahno. Probíhá tu právě takzvaný rentgen lana.

Čtěte také

Na laně je zavěšena jakási krabička. „Ta krabička je defektoskopická hlava, která umí lano rentgenovat a udělá jakýsu snímek drátů, z kterých je lano spleteno," říká Wolfgang Tam, vedoucí provozu vleků a lanovek skiresortu Černá hora-Pec.

Jak dlouho trvá taková defektoskopie lana?

„Záleží na provozní rychlosti lana. Teď jedeme rychlostí přibližně jeden a půl metru a trvá to necelou hodinu," vysvětluje Wolfgang Tam.

Přemístili jsme se na vrchol Černé Hory, kde pracovníci areálu vylezli na poháněcí stanici. A začínají odmontovávat strojovnu. „Převodovka se demontuje a odváží do odborné dílny. Tam se zkontroluje stav soukolí na převodovce a vymění se ložiska a těsnící kroužky."

Ocelové lano slouží lanovce (ilustrační foto)

Revizí a kontrolou pochopitelně prochází i další lanové dráhy po celých Krkonoších. Například i lanovka na naši nejvyšší horu, tedy na Sněžku.

„Máme standardní opravné práce od pondělí 30. října do pátku 8. prosince. Budeme dělat nějaké úpravy na elektrickém rozvodu na Růžové hoře a jinak úplně běžnou údržbu. Pojedeme o víkendech a na státní svátek 17. listopadu," říká Jiří Martinec, náčelník lanové dráhy na Sněžku.

Všechny lanové dráhy v Krkonoších by se měly rozjet o podzimních prázdninách.

Spustit audio