Většina lanovek v Krkonoších stojí. Důvodem je jejich pravidelná kontrola před zimní sezónou

7. listopad 2019 09:32

Většina lanovek v lyžařských střediscích Krkonoš kvůli podzimní údržbě nejezdí. Turisté se na hřebeny hor ve všední dny dostanou jen pěšky. V provozu budou některé lanovky o víkendech, mezi nimi třeba lanovka na Sněžku, na Černou horu nebo na Medvědín. 

Co vše je potřeba ověřit nebo případně vyměnit? To zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Pracovník lanové dráhy Martin Žižka volá z dolní stanice na Růžovou horu kde jsou jeho kolegové. Mají vyrazit na kontrolu tratě, ale počasí jim nepřeje. Prší a je mlha.

„Vždy se snažíme ty venkovní práce dělat především co nejdřív na podzim, protože počasí se nám může v Krkonoších rychle změnit. Zatím to vypadá, že je teplo, ale bohužel tento týden je docela sychravý," vysvětluje náčelník lanové dráhy na Sněžku Jiří Martinec.

Kontrolní práce začínají na dolní stanici lanovky

Martin Žižka zvedá kryt a kontroluje pohonná kola.
„Vypadají hezky, jsou ještě v toleranci, v dobré míře. Takže ještě letošní sezónu vydrží bez problému. Musí se občas dotáhnout tyto matice, kontroluje se jejich utažení."

Čeští a polští hasiči cvičili poprvé společnou záchranu osob z lanovky na Sněžku

Je také zapotřebí prohlédnout hlavní provozní brzdu, ve které je 160 litrů oleje.
„Odebere se vzorek ohledně stáří oleje, který posíláme do laboratoře. A potom se celý olej dvakrát do roka filtruje, aby byl v takové kvalitě, která tam má být."

Čtěte také

U kabinek se měří závěsné zařízení a sleduje se opotřebení čelistí. Z důležitých servisních úkonů čeká lanovku hlavně takzvaná defektoskopická kontrola lan na obou úsecích. Ta se provádí jednou za dva roky.

„Přijede specialista, který projede lano speciálním zařízením a to mu ukáže, jestli je lano v pořádku."

Některé krkonošské lanovky budou vozit turisty o víkendech, další se naplno rozjedou před začátkem zimní sezóny.

Spustit audio

Související