Pokračuje obnova barokního kostela v Pilníkově na Trutnovsku. Tomu se v roce 2006 zřítila klenba

11. leden 2021 09:02

Kostel Nejsvětější Trojice v Pilníkově na Trutnovsku už 15 let opravují řemeslníci. Tehdy se mu zřítila pár hodin po bohoslužbě vnitřní klenba a hrozila destrukce celé stavby. Záchrana této památky z 18. století bude pokračovat ještě mnoho let, každý rok se proinvestuje zhruba jeden a půl milionu korun. 

S farářem Jánem Kubisem stojíme před vstupem do kostela, do kterého se ale moc dostat nedá. Celý jeho vnitřek je vyplněn lešením, tam se vůbec nedá vejít.

Čtěte také

V čem je tento svatostánek cenný vysvětluje projektant Ing. Jan Chalupský.
„Původní renesanční část má v oblasti věže a vlastní loď je neobarokní. Kostel je zastropen čtyřmi klenbami. Tato došlo k tomu, že prostřední klenba se zřítila a další dvě byly tím pádem také ohroženy. A čtvrtou máme v havarijním stavu, tam jen čekáme, kdy se zřítí."

„Zavedeme vás nahoru na krov, kde uvidíte, co bylo příčinou zřícení a jak se nám nyní podařilo kostel stabilizovat," dodává Jan Chalupský.

Čtěte také

Tam už je tedy bezpečno. Stoupáme po starých dřevěných a zaprášených schodech.
„Tohle je nově udělaná betonová klenba. Vytvořili jsme nový krov, nová střecha byla postavena. Postupujeme takto dál a protože se kostel rozevíral a hrozilo, že se zřítí obvodové stěny, tak byl nejdříve spojen do sebe a potom se na tři etapy podařilo vytvořit betonovou klenbu vycházející z konstrukce té minulé.

„A navázali jsme na zbytky cihelné klenby. Takto to je dost unikátní, protože to jsem v republice nikdy neviděl. Když se na to podíváme zevnitř, tak to respektuje původní dvě klenby, které jsou vedle," dodává Jan Chalupský a odchází kontrolovat postup stavebních prací.

Čtěte také

Jiří Vágner má na starosti kontrolu této stavby.
„Obnova tohoto kostela se podařila vložit do programu záchrany architektonického dědictví už v roce 2014. A od té doby jsme schopni proinvestovat zhruba 1,5 milionu korun ročně na opravy."

Co se dá za takovou částku pořídit?
„Přibližně 3 miliony stojí obnova jednoho pole klenby," dodává Jiří Vágner.

Pokračuje obnova barokního kostela v Pilníkově na Trutnovsku

Stavební práce na kostele Nejsvětější Trojice v Pilníkově na Trutnovsku budou pokračovat i v letošním roce. V ideálním případě by klenby mohly být hotové do čtyř let.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související