Pokorně hrdá Češka z Česka. Blogerka Jana Jakusová ale ví, že hrdá by byla na jakoukoliv národnost
Radioporadna o hezkých českých věcech. Jak říká blogerka Jana Jakusová z východních Čech, tradiční česká kuchyně totiž není jen svíčková nebo knedlo, vepřo a zelo. A lokální neznamená obyčejné či nezajímavé. Jak tedy to hezké hledat, co využívat a zdravě připravovat? Povídáme si tak trochu i o české hrdosti.
Blogerka Jana Jakusová aneb Češka z Česka hovoří v naší radioporadně na téma: tradiční česká kuchyně. Naše kuchyně není jen svíčková a knedlo-vepřo-zelo.
Kolik lidí podle vás hrdě řekne a zdůrazní jsem Čech z Česka.
Moc bych si přála, když to takto někdo hrdě zdůrazní, aby to vnímal i s přirozenou a pokornou hrdostí. A někdy mi přijde, když někdo moc křičí, že je Čech, tak si třeba myslí, že je lepší než ostatní národnosti. A to určitě není cíl mého blogu. Já bych chtěla ukázat to hezké, zaměřovat se na to pozitivní, ale vnímat i negativní věci. Já osobně bych byla hrdá, ať bych byla jakékoliv národnosti.
Když někdo moc křičí jsem Čech, tak si třeba myslí, že je lepší než ostatní národnosti. To není cíl mého blogu, chci ukázat to pozitivní.
Jana Jakusová, blogerka
Takže je to i o toleranci a všeobecné lidskosti. Jak vás napadlo, že začnete propagovat lokální jídlo, kulturu, přírodu, památky a tradice?
Nápad vznikl před více než sedmi lety, tedy v době, kdy vznikaly blogy. Ovšem většinou se blogeři zaměřovali na super potraviny ze zahraničí a zahraniční recepty. Neříkám, že by to bylo špatně, ale přišlo mi škoda, že se zapomíná na naše skvělé potraviny a tradiční jídla, která jsou v našich končinách běžná. A také jsem si všimla při cestách do zahraničí tamní přirozené hrdosti a to nejen například v době sportovního zápasu. Když se Itala zeptáte, co má rád na Itálii, jaká je italská kuchyně, tak vám bude nejspíš se zápalem vyprávět o tiramisu, lasagních a pizze. A přitom to také nejsou úplně lehká a dietní jídla.
Ale když se řekne česká kuchyně, tak jsou to vážně těžká omáčková jídla. Vy tam ovšem vidíte nějaký další potenciál.
Pátrala jsem, protože mne to zajímalo. Mám ráda staré časy, tak jsem věděla, že vše se vyvíjí, tedy i kuchyně. Teď máme knedlík, nějakou omáčku a maso, což je česká kuchyně. Ale zapátráte dál do minulosti, tak jsou to často třeba i postní jídla, z luštěnin, bez masa. Tedy recepty ze surovin, které jsou nám vlastní.
Čtěte také
Hodně se věnujete i bylinkám a s těmi se dá určitě v kuchyni kouzlit.
Ano, k české kuchyni patří jistě majoránka, to je takové naše běžné koření. Jakmile začalo jaro, tak naši předci vyrazili do luk a sbírali bylinky, já to tak dělám už několik let. Rodina se mi vždy směje, že jdu spásat trávník. Protože jak vykouknou pampelišky, sedmikrásky, popenec, řebříček, tak si je natrhám. A pochutnáváme si na nich buď v nějakém salátu nebo na chlebu s pomazánkou.
Kde jste čerpala inspiraci a kde byste doporučila hledat i ostatním?
Inspiraci čerpám jednak z okolí, třeba když se bavíme o tradicích, ráda si o nich povídám s babičkou. Jaké to bylo, když ona byla ještě holka. I s kamarády se o těchto věcech bavíme, co slyšeli od praprarodičů. A pak další výborná věc jsou knížky. Ráda listuji současnými i staršími knihami, kde se také dozvíte spoustu zajímavých informací.
Tak kdybychom měli posluchačům poradit něco typicky východočeského?
Pocházím od Chrudimi, tak zmíním východočeský recept, který jsem ještě nedávno neznala. Jsou to kapsičky z bramborového těsta plněné povidly. Na to se dá ještě osmažená strouhanka, polijí se máslem a posypou opraženými ořechy. Už jsem to vyzkoušela a můžu říct, že to je hutnější jídlo, ale moc dobré.
Celý rozhovor Pavly Kindernayovou s pokorně hrdou Češkou z Česka, blogerkou Janou Jakusovou, si můžete poslechnout v našem audioarchivu.
Související
-
Kempujeme s Klárou aneb úžasná dovolená v karavanu: Kamkoliv pojedete, použijte poučku Nebuď blb
Majitelé obytných vozů podle blogerky a karavanistky Kláry Hájek Velinské v České republice bojují s nedostatečným zázemím, ale i neporozuměním ze strany kempů.
-
Spolek mladých lidí chce na Broumovsko vracet lidové tradice. Jednou z akcí je Svatojiřská pouť
Na Broumovsku vzniká spolek na obnovu starých tradic. Patří ty patří také Svatojiřská pouť, která před desítkami let bývala jednou z nejvýznamnějších akcí v regionu.
-
Nedám dopustit na českou kuchyni. Naše národní jídlo, vepřo, knedlo, zelo, po tom svět šílí
Co rád jí držitel nejvyšších kulinářských ocenění, řádu svatého Ambrože a kříže svatého Vavřince, mistr kuchař Jaroslav Runštuk?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.