Spolek mladých lidí chce na Broumovsko vracet lidové tradice. Jednou z akcí je Svatojiřská pouť

3. duben 2022 07:39

Na Broumovsku vzniká spolek na obnovu starých tradic. Patří mezi ně například také Svatojiřská pouť, která před desítkami let bývala jednou z nejvýznamnějších akcí v regionu. Teď ji místní nadšenci znovu připravují a to se vším všudy. I s tradičním procesím. 

Na rozhraní Otovic a Martínkovic na Broumovsku se má znovu konat Svatojiřská pouť. Tuto dávnou tradici chce po letech obnovit parta nadšenců.

Čtěte také

Štěpán Přibyl je jedním z těchto lidí. Stojíme na takovém plácku s díváme se na rozlehlou louku. „Tady bude úplně všechno. Stany pro hosty, zastřešené pódium pro hudbu, jsou přizvány ke spolupráci různé spolky, prodejci a výrobci. Jako tomu bylo kdysi dříve na poutích, tak budou i tady předvádět to, co umí. Budou dělat radost poutníkům, kteří sem přijdou.“

My už dnes asi pouť chápeme trošku jinak než naši předkové. Na to se ptám Anny Smékalové, což je další nadšenec z party, která připravuje pouť. „Navazujeme i na tradici církevní pouti a procesí, která tady po několik staletí chodila. Zároveň si uvědomujeme pouť jako putování a nacházení sebe sama a cestu přírodou. Všechny tyto odkazy se snažíme znovu obnovit.

Do jak dávné historii směřujeme, když se bavíme o zdejší pouti? „Protože my jsme jednak naplaveniny a také mladší ročníky, tak úplně přesně nevíme. Ale máme z konce 19. století fotografie, dokumentující, že pouť zde skutečně probíhala ve velkém stylu.

Je těžké obnovovat staré tradice?

„Mohlo by to být těžké, ale u nás tomu tak není. Protože máme v zádech obrovskou podporu starostů obou obcí a současně i aktivních spolků, lidí a zdejších občanů. A máme i skvělé zpětné vazby, že se obyvatelé Otovic, Martínkovic, ale i dalších přilehlých obcí Broumovska na pouť těší a chystají se na ni, říká Anna Smékalová.

Znovu obnovená Svatojiřská pouť na Broumovsku se bude konat 23. dubna.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související