Pojďte s námi do královéhradecké Bazalky. A jak název napovídá - zaměříme se na zdravou výživu

Už víte co budete vařit tuto sobotu? Ne? Pak tu pro vás máme dobrý tip. Co byste řekli tomu, kdybychom vám nabídli brynzovou polévku, zeleninové špízy, salát s hořčičným dresinkem, polentový koláč se špenátem nebo jablečný nepečený koláč s ořechy?

Možná už trochu tušíte, kam touto nabídkou míříme - a čemu se budeme tuto sobotu po 11. hodině věnovat. Zavedeme vás do královéhradecké Bazalky - a jak už název napovídá - zaměříme se na zdravou výživu.

V zásadě na to, jak jíst zdravě, může přijít snadno každý sám, ale možná i vy jste to vzdali, protože nevíte, jak se některé suroviny zpracovávají a na co se hodí. Pokud se tohle týká právě vás - udělejte si čas tuto sobotu - těší se na vás Zdena Kabourková.

1. Brynzová polévka - letní chladné dny a pro zahřátí pro ty, co milují brynzu
200g brynzy
800 ml vody
75 g těstovinové rýže nebo kuskus
20 g maizena - kukuřičný škrob
2 hrstě nasekané petrželky
dle chuti pepř černý, sůl

2. Polentový slaný koláč se špenátem
Polenta 1 minuta - dle návodu + dochutit vodu solí, kořením Wurzl, petželka na drobno, olivový olej
Náplň: 300 - 400 g čerstvý špenát nebo mražený listový
1 ks červená cibule na kolečka
2 ks vejce
100 ml smetana
30-50 g sýr dle chuti parmazán
sůl, pepř, bambova sůl

Polentový slaný koláč se špenátem

3. Zeleninový salát s hořčičným dresingem
Různé druhy listových salátů - římský, rukola, polníček, listy červené řepy
najemno na nudličky mrkev, řervená řepa, bílá ředkev
na větší kousky okurka, rajče, paprika - co zahrada v té chvíli vydá
Dresing: olivový olej, hořčice z celých zrn, umeocet, balzamikový ocet, agávový sirup, provensálské koření nebo čerstvá bazalka

4. Zeleninový špíz s nastavovanou bramborovou kaší dýní Hokaido
2 ks papriky různé barvy
2 ks cibule
1/2 malé cukety - pokapat sójovou omáčkou Shoyu
150 g uzeného tofu (seitanu, robi masa) - naložit do sójové omáčky, oleje, česneku a koření
12 ks oliv
500 g brambory
1 ks cibule
1 polévková lžíce oleje
1/4 dýně Hokaido

Nepečený jablečný koláč

5. Nepečený jablečný koláč
Spodní část: 300 g kešu ořechy
100g slunečnice
100g vlašských ořechů
2 polévkové lžíce vody
Jablečná náplň: 700 g jablka
20g psylia
70 g rozinek
50-100g agávového sirupu
špetka skořice
Poleva: 10 g nepraženého kakaa
20 g kokosového tuku
20 g agávového sirupu

Jídelna a prodejna zdravé výživy Bazalka v Hradci Králové
Jídelna a prodejna zdravé výživy Bazalka v Hradci Králové
autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.