Pohoří najdete v krásné krajině nedaleko Dobrušky i Opočna, směje se starostka Helena Suchánková

3. leden 2024

Vezmeme vás na Rychnovsko do Pohoří, přímo do rodiště básníka, herce a cimrmanologa Miloně Čepelky, který se tady v roce 1936 narodil. Někde se uvádí Pohoří u Dobrušky, jinde zase Pohoří u Opočna. Žije tam necelých 700 stálých obyvatel, ovšem paní starostka Helena Suchánková nám o tomto malebném koutě našeho kraje řekne mnohem víc.

Nacházíte se u Dobrušky nebo u Opočna? Jak to vnímáte u vás v Pohoří?
Já bych řekla, že naše obec leží jak u Opočna, tak u Dobrušky. Nacházíme se v podhůří Orlických hor v nadmořské výšce 263 metrů, na katastrálním území o rozloze 637 hektarů, v obci je v současné době evidováno 240 popisných čísel a máme necelých 700 obyvatel. A je tam krásně. Celou obcí protéká potok Zlatý crk, který se na jejím západním okraji vlévá do řeky Dědiny. Dominantou obce je kostel svatého Jana Křtitele, jeho základní kámen byl položen v roce 1902.

Helena Suchánková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Našel jsem, že první písemná zmínka o obci pochází z roku 1361 a že kompletní historii je možné najít také v digitální kronice obce Pohoří, která byla dokonce vyznamenána Zlatým erbem v roce 2001.
Ano, je to tak, Určitě si tohle ocenění zasloužila. V kronice najdete spoustu zajímavých informací o naší obci, mimo jiné se tam dozvíte i to, že právě v roce 1361, k níž se datují první písemné zmínky o vzniku naší obce, bylo Pohoří součástí opočenského panství, které vlastnil Sezema z rodu Drslaviců. Původně se obec nazývala Pohoř a byla to víska zapadlá v zeleni stromů, které lemovaly vsí protékající klikatý, již zmíněný potůček Zlatý crk.

Starostování na obcích není jednoduché. Ale za poslední roky jsme udělali hodně práce. Jen nás trošku trápí hodně byrokracie.
Helena Suchánková, starostka Pohoří

Co je z té vaší historie nejzajímavější? Prý nějaké zelí.
Občané obce postupně přeměnili bažinu, která se rozkládala na jihozápadním cípu, na úrodnou půdu a v roce 1850 bylo v obci asi 200 zelnic. Zelí se odtud vyváželo do celého státu.

Čtěte také

Vy jste byli takovým centrem na mapě zelí v českých zemích tenkrát. Jak dlouho v Pohoří starostujete a jak jste se k práci v komunální politice dostala?
V Pohoří starostuji pátým rokem. Přivedla mě k tomu snaha přispět svojí prací k rozvoji obce, kde jsem se narodila a kde jsem prožila převážnou většinou života.

Jaké jste měla konkrétní cíle a plány? Protože, co si budeme povídat, je někdy problém sehnat v malé obci starostu či starostku. Jak je to u vás?
Starostování na obcích určitě není jednoduché. Přiznám se, že jsem neměla v počátku žádné ambice vstupovat do obecního zastupitelstva, ani ambice na funkci starostky. Přivedlo mě k tomu až přesvědčování přátel a známých a v roce 2018 jsem vstoupila do voleb.

Čtěte také

Co se za tu dobu v Pohoří povedlo?
Myslím, že jsme za těch posledních pět let v obci vykonali velké množství práce. A to jak na obnově a údržbě majetku obce, tak i na přípravě investičních projektů. Velice si vážím práce a podpory všech členů zastupitelstva a svou prací ke zkvalitnění života v obci samozřejmě přispívají také místní spolky i samotní občané obce.

V minulých letech jste hodně obnovovali zeleň v obci.
Výsadba zeleně v obci je jednou z priorit obecního zastupitelstva. Podařilo se nám v roce 2019 zbudovat sběrný dvůr, v roce 2020 jsme provedli poměrně rozsáhlejší výsadbu zeleně v centru obce, ale i v obecním lese. Od roku 2019 spolupracujeme se zahradní a krajinářskou architektkou, snažíme se o koncepční výsadbu, o zkvalitnění veřejného prostoru a přitom pamatujeme i na to, abychom zdůraznili přírodní a historický ráz naší obce.

Výsadba zeleně v obci je jednou z priorit. Spolupracujeme se zahradní a krajinářskou architektkou, snažíme se o koncepční výsadbu.
Helena Suchánková, starostka Pohoří

Každá správná vesnice má mít náves, kostel a hospodu. Už víme, že kostel máte. Tak co náves a hospoda? Také jsou v Pohoří?
Ano, máme náves i hospodu. V hospodě se nám nedávno podařilo opravit i kulturní sál. Jsme rádi, že pořádaná divadelní a kulturní vystoupení mohou mít zase důstojný průběh. Myslím si, že Pohoří má dobrou občanskou vybavenost. Máme školku, školu, jak jsme již zmínili i hospodu, obchod, v obci je také tělocvična, je zde přírodní kulturní areál, kde se přes léto konají společenské akce. A přibyl nám v roce 2019 i nově zbudovaný sběrný dvůr.

Čtěte také

Je něco, co nemáte a po čem byste toužili?
Byli bychom rádi, kdyby se nám podařilo v obci zbudovat komunitní centrum, jehož součástí by byla i knihovna. Tento prostor zatím obci chybí.

Když přijíždíte do Pohoří, tak z obou stran je na cedulích zmíněný váš slavný rodák Miloň Čepelka. Chci se zeptat, jak je to se stromem Miloně Čepelky?
Nápad na vysazení stromu Miloně Čepelky vznikl již před lety, konkrétní podobu však získal až souvislostí s realizací projektu Úprava veřejného prostoru v centru obce Pohoří, který vznikl na základě získaného ocenění Zelená stuha v rámci soutěže Vesnice roku 2022 a s ním spojeného poskytnutí peněžních prostředků ze Státního fondu životního prostředí. A vysazení stromu proběhlo osobně panem Čepelkou. On se k nám rád a docela často vrací.

Jaké jsou největší starosti takové obce, jako jste vy? Co vás v poslední době nejvíc pálí a trápí?
Trošku nás trápí, ale to asi všechny starosty, hodně byrokracie. Ale s tím se asi musíme nějakým způsobem poprat.

Čtěte také

Jaký máte rozpočet na letošní rok?
Rozpočet máme zhruba 15 milionů korun. Máme hodně plánů do budoucna, vzhledem k tomu, že v naší obci mají zájem bydlet i mladí občané, obec připravila v návaznosti na územní plán, který jsme vydali v roce 2020, i územní studii, lokalitu pro výstavbu nových rodinných domů. Takže máme zpracovanou studii a připravujeme projekt pro dopravní infrastrukturu.

Pokud přibývají rodiny s mladými dětmi, tak to je asi důkaz, že se u vás asi opravdu hezky žije.
Doufám, že ano.

A prý máte v obci i bohatý spolkový život?
Máme. Pohoří žije bohatým kulturním a společenským životem. Máme několik spolků, je to sbor dobrovolných hasičů, tělovýchovnou jednotu, Klub českých turistů, základní organizaci Českého zahrádkářského svazů a v neposlední řadě i nejmladší myslivecký spolek. Spolky se aktivně podílejí na organizování například již tradičních akcí, jako jsou plesy či pálení čarodějnic. Jako v každé obci. A srdečně bych pozvala na 24. března všechny posluchače na hudební představení s názvem Šansonarium, které se bude konat v kulturním sále obecní hospody. Půjde o zhudebněnou poezii oblíbeného herce a básníka Miloně Čepelky.

Helena Suchánková a Jakub Schmidt ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Moc děkuji paní starostce Heleně Suchánkové za představení obce Pohoří. Ať se vám tam všem hezky žije i v roce 2024.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související