Každému doporučuji vystoupat 100 schodů na radniční věž, otevře se vám úžasný pohled na Dobrušku

24. duben 2023

Vypravíme se do Dobrušky, druhého největšího města na Rychnovsku, které leží v krásné, malebné krajině a proslavil ho Jiráskův román F. L. Věk. Po podzimních komunálních volbách v minulém roce tam mají nového starostu Miroslava Sixtu zvoleného za Sdružení nezávislých kandidátů - Veřejnost pro všestranný rozvoj Dobrušky.

Jak u vás na podzim dopadly volby, ze kterých jste vzešel jako starosta Dobrušky?
Vrátím se možná ještě k předchozím volbám, kdy naše sdružení získalo sedm postů v patnáctičlenném zastupitelstvu. Loni jsme uspěli obdobným způsobem, kdy jsme získali šest křesel na radnici. Myslím si, že spolupráce mezi všemi subjekty funguje, atmosféra v zastupitelstvu se zklidnila, je více tvůrčí, než byla třeba v předchozím období, ale jsme na začátku.

Co pro vás osobně znamenalo, že jste se stal starostou? Slyšel jsem, že jste získal snad největší počet hlasů vůbec, takže váš starostenský mandát je docela silný.
Z tohoto pohledu určitě, každopádně já se stále počítám za nováčka v politice, protože jsem tam pouze čtyři roky. Nechal jsem se bývalým starostou Ing. Petrem Lžičařem přemluvit, abych s ním šel do voleb, a dělal jsem čtyři roky místostarostu. Stále se učím, post starosty je úplně o něčem jiném než krýt záda starostovi z pozice místostarosty. Zatím to vše vstřebávám.

Mám radost, že je Dobruška kulturním městem, nejsme pouze městem F. L. Věka, jak se říká. Organizujeme spoustu kulturních akcí.
Miroslav Sixta, starosta Dobrušky (Sdružení nezávislých kandidátů - Veřejnost pro všestranný rozvoj Dobrušky)

Vy jste rodák z Dobrušky?
Jsem rodák z Dobrušky, i když jsem se samozřejmě narodil v Opočně v tamní porodnici. Ale v Dobrušce žiji po celý svůj život.

Čtěte také

Co jste dělal předtím, než jste šel před těmi čtyřmi lety do politiky? Prý máte docela blízko i k naší rozhlasové práci.
Mým životním snem bylo stát se novinářem. Ale dostal jsem se k tomu oklikou, aniž bych to vystudoval. Byl to můj koníček, děti si vystřihovaly v novinách obrázky a já jsem si vystřihoval texty a stále něco sepisoval. Točil jsem se v Dobrušce kolem fotbalu a mimo jiné jsem připravoval zpravodaj fotbalového klubu. To možná zaujalo mého kamaráda, který mě přivedl do Hradeckého deníku, později Rychnovského deníku. Tam jsem byl s přestávkami 12 let.

Jako sportovní reportér?
Byl jsem sportovní reportér, dělal jsem asi stěžejně pardubický hokej. A potom jsem byl dva roky šéfredaktorem Rychnovského deníku. Ale sport mne zajímá stále, dá se říct, že pocházím z fotbalové rodiny, protože jsem byl dlouholetým funkcionářem na okresní úrovni, možná jsem trošku nakoukl i do té krajské, ale jen na chviličku. Můj bratr kopal třetí nejvyšší soutěž a teď se musím pochlubit, synovec hrál druhou ligu, teď kope třetí ligu za Viktorii Žižkov. Funkcionářem jsem byl 21 let, před necelými 10 lety jsem za sebou zavřel dveře.

Pohled z radniční věže v Dobrušce

Jak si vůbec vede Dobruška ve fotbale?
Dobruška kope krajský přebor, v posledních letech to bylo hlavně o záchraně, ale pro město je skvělé, že hraje na nejvyšší úrovni v rámci kraje. Máte skvělé sportovní zázemí, rekonstruovaný sportovní stadion Václava Šperla, to byl dlouholetý správce. Ale já bych se hlavně pochlubil tím, že jsme na podzim otevřeli novou sportovní halu, kterou jsme vybudovali doslova na zelené louce. Od září loňského roku stojí, je spojená nadzemním krčkem se základní školou. V podstatě v tom samém bloku stojí i gymnázium a 200 metrů je ještě třetí škola, Střední škola - Podorlické vzdělávací centrum, soukromá škola. Takže hala je prioritně určena pro tyto tři školy a samozřejmě potom pro veřejnost v odpoledních hodinách. Už tam máme i divácký rekord, na ligový zápas florbalistek přišlo přes 300 diváků.

Čtěte také

S vaším předchůdcem Ing. Lžičařem jsme se bavili také o tom, že radnice je roztroušena po několika místech ve městě. V plánu bylo sestěhování do jedněch prostor. Jak to dopadlo?
Je to v plném proudu. Město koupilo bývalou budovu Univerzity Karlovy, kdysi to byl okresní úřad v 50. letech. Je to velký komplex tří křídel a rozhodli jsme se, že tam sestěhujeme úřad, který byl do současnosti v pěti budovách. Největší radost mám z toho, že v budově vedle pošty, kde nyní sídlí dopravní odbor a matrika, celý objekt opustíme a přestěhujeme tam dům dětí a mládeže, který je momentálně v malých, nevyhovujících prostorách. Děti získají bezbariérový přístup do budovy a velký taneční sál.

Čtěte také

Z čeho máte vy, jako starosta, v posledních měsících největší radost? A čím se naopak trápíte? Řeší se také pobočky pošt, bude se rušit i u vás v Dobrušce?
Když začneme poštou, tak mám radost, že toto se nám vyhnulo. Dobruška má jednu poštu, tak by byl asi nesmysl ji zrušit. Mám radost, že je Dobruška kulturním městem, nejsme jen městem F. L. Věka, jak se říká. Organizujeme spoustu kulturních akcí a třeba tento týden nás čekají ve čtvrtek dvě. Odhalíme pamětní kámen hudebního skladatele, dobrušského rodáka Radima Drejsla, který byl uměleckým šéfem armádního uměleckého souboru. A ten samý den otevřeme novou ulici se čtyřmi bytovými domy, celkem 52 bytů, které v Dobrušce vystavělo stavební bytové družstvo. A novou ulici jsme pojmenovali po čestném občanovi Dobrušky, brigádním generálu Miroslavu Štanderovi, pilotu RAF.

Čtěte také

To jsou ty radosti. A starosti?
Je před námi ne úplně jednoduchý úkol. Od roku 1980 stojí v Dobrušce krytý bazén, do kterého se v posledních letech minimálně investovalo, a když to přeženu, tak nám trošku začíná padat na hlavu. Máme projekt na jeho rekonstrukci, revitalizaci a rozšíření o wellness část, každopádně je to investičně velká akce. Doufám, že se nám to podaří zrealizovat. Každopádně před volbami byla shoda na tom, že chceme bazén zachovat.

Vím také, že je dobré, když člověk do Dobrušky přijede, vystoupat na věž staré radnice a rozhlédnout se po okolí, je tam nádherný výhled. A pozval byste nás ještě na nějakou další akci, kterou letos chystáte?
Ano, pohled z radniční věže bych opravdu doporučoval každému návštěvníkovi Dobrušky, je to nějakých 100 schodů a otevře se vám úžasný pohled na Dobrušku. Uvidíte v dálce renesanční zámek v Opočně, spatříte hřeben Orlických hor včetně nové rozhledny na Velké Deštné. A já bych vás rád pozval na tradiční akci, Svatováclavské slavnosti, které se konají vždy na sklonku září. Jde o velké trhy a samozřejmě bohatý doplňkový program. Nejoblíbenější jsou hudební kapely, takže první den v pátek se na náměstí představí Mňága a Žďorp a druhý den začne hlavní hudební program už po obědě a potrvá až do půlnoci. Hlavním lákadlem je Pirate Swing Band Jiřího Ševčíka. Rádi vás uvítáme v Dobrušce.

Naším hostem byl nový starosta Dobrušky Miroslav Sixta. Moc děkuji za návštěvu a za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související