Do tří obcí v okolí Dobrušky na Rychnovsku poprvé přijela speciálně upravená dodávka České pošty

1. říjen 2020

Česká pošta nově nabízí službu mobilní přepážka. Jde o speciálně upravenou dodávku, zajíždějící do menších obcí. Podle vedení společnosti nabízí stejné služby jako klasická kamenná pobočka. Fungovat začala ve třech obcích v okolí Dobrušky na Rychnovsku a také v Moravskoslezském kraji. 

Čtěte také

Obec Pohoří má zhruba 700 obyvatel, kamenná pobočka České pošty tady nikdy nebyla. Teď je první zastávkou na trase nově zřízené mobilní přepážky.

Speciálně upravená dodávka má na boku výdejní okénko. Připomíná přepážku, kterou lidé běžně znají z klasické pošty. Pracovnice uvnitř má k dispozici počítač, platební terminál, trezor na cennosti, a nechybí ani úložný prostor na pohledy, dopisy nebo balíky.

„Dobrý den.“
Pár minut po otevření přichází paní Marie. Přišla se jen zeptat, jak nová služba funguje.
„Jezdím do Dobrušky pro důchod a zaplatit inkaso. Mám toto poštovní kartu na to, abych měla na inkaso a poštovné slevu. Bude to platit i tady?"
"Ano."

Klientů nové služby postupně přibývá. Třeba Hana se stavila pro přeplatek za plyn.
„Říkala jsem si, že to tady zkusím. Buď to vyřídím a přeplatek mi dají nebo mě vyhodí. A dopadlo to dobře.“

V Pohoří strávila dodávka zhruba tři čtvrtě hodiny, pak zamířila do obce Semechnice a službu ukončila v Bačetíně. Tam ji uvítali nejen samotní obyvatelé, ale i zaměstnanci obecního úřadu. Poštu tam nikdy neměli.

Čtěte také

„S každou zásilkou a doporučeným dopisem jsme museli jezdit do Dobrušky. Hledali jsme volné chvíle, abychom tam vůbec mohli jet. Takže říkám za obecní úřad, že jsme za tuto službu moc rádi, je to pro nás ulehčení,“ vysvětluje nezávislá starostka Gabriela Prýmusová.

Její kolegyně tak službu mobilní přepážky okamžitě využila.

Česká pošta má zatím k dispozici dvě dodávky upravené na mobilní přepážku. Do vybraných obcí v Královéhradeckém a Moravskoslezském kraji budou zajíždět každý pracovní den.

„Pokud tento projekt bude úspěšný a občané ho budou využívat, tak pošta minimálně desítky podobných mobilních přepážek by mít mohla,“ předpokládá jeden z manažerů České pošty Martin Vránek.

Zkušební provoz podle něj potrvá několik měsíců, potom ho pošta vyhodnotí.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.