Lidé v Božanově chodí s poštou na obecní úřad. A jsou spokojenější než dřív

4. únor 2014

Některé obce přebírají pod svou správu poštovní pobočky. Nechtějí se totiž smířit s plánem České pošty na zrušení více než tisíce z nich. Třeba v Božanově nedaleko Broumova najdou lidé přepážku přímo v budově obecního úřadu.

Jana Gagová právě přišla na božanovský obecní úřad k přepážce, u které se vyřizují poštovní služby. Pochvaluje si, že zatímco otevírací doba původní pošty byla velmi omezená, nyní funguje téměř celý den.

„Nebývala taková, protože bývala jenom dopoledne nebo bylo zavřeno. Pro nás pracující je to dobře,“ říká paní Jana.

Kromě toho lidé vítají i rozšíření poštovních služeb. S těmi původními se to podle Jany Gagové vůbec nedá srovnat. „My si teď můžeme třeba vybírat a platit kartou, sázet se tady dá a tak,“ popisuje obyvatelka Božanova.

Práci poštovní doručovatelky nahrazuje zaměstnankyně obecního úřadu Ludmila Kašparová. Nemůže sice roznášet například důchody, do terénu ale vyráží pravidelně. „Roznáším obyčejnou poštu každý den,“ potvrzuje.

Zaměstnankyní úřadu je i Eva Davidová. Původně měla jen částečný pracovní úvazek jako účetní, teď má plný - přibyly jí totiž povinnosti u přepážky. Naučila se například poslat peníze přes složenku nebo dobíjet telefonní karty.

„Lidé si to chválí, můžou si například přijít ověřit podpis, zároveň si ho mohou poslat doporučenou zásilkou. Já myslím, že jsou spokojení,“ přitakává i Eva Davidová.

Obec na pobočku doplácí, podle starosty to má smysl

Božanov má necelých 350 obyvatel a denně jich poštovní službu na úřadu využije asi dvacet.

Obec podepsala smlouvu s Českou poštou a na provoz doplácí. Podle starosty Karla Rejchrta z SNK-ED to za loňský rok bude zhruba 30 tisíc korun, podle něj ale taková služba má smysl. A to nejen proto, že lidé nemusí dojíždět do devět kilometrů vzdáleného Broumova.

„Nelze všechno měřit jen ekonomikou. Výhodou toho, že provozujeme služby zde na úřadě, je i to, že máme kontakt s občany, kteří přijdou, vyřídí si věci na jednom místě, a to jak ty, které se týkají obce, tak věci, které se týkají poštovních služeb. A spokojenost je pak na obou stranách,“ vysvětluje starosta.

Podobné pobočky fungují na řadě dalších míst republiky a vzhledem k záměrům České pošty jich pravděpodobně ještě přibyde. Podle mnohých starostů je to lepší cesta než pobočku bez náhrady rušit.

autor: PLE
Spustit audio