Eva Rezková už 17 let starostuje obci Kocbeře: Nejtěžší je spojení soukromého a profesního života

23. srpen 2023

Vypravíme se společně na Trutnovsko a představíme vám život v obci sice malé, ale v posledních letech hlavně kvůli dálnici často zmiňované. Jmenuje se Kocbeře a najdete ji na cestě z Jaroměře směrem na Trutnov. Má asi 500 obyvatel a starostuje tam Eva Rezková.

Kolik let už paní starostko starostujete?
Já starostuji 17. rokem, to znamená páté volební období. Jsem uvolněná starostka a nezávislá, protože si myslím, že do malých obcí nepatří stranickost.

Co vás vůbec přivedlo ke komunální politice? Protože v menších obcích to často nikdo nechce dělat.
Můj předchůdce pan Teuber, což byl dlouholetý starosta v Kocbeřích, si mě jakýmsi způsobem vytipoval, že bych možná v té obecní a komunální politice mohla něco udělat. Tak mě vzal do zastupitelstva v roce 2002, no a po něm jsem to starostování přebrala já.

Největší složitosti řešíme v souvislosti s dálnicí a s bezpečností silničního provozu v obci. A to pořád dál trvá.
Eva Rezková, starostka obce Kocbeře

Pocházíte přímo z Kocbeří? Je to už váš už domov?
Pro mě už to je domov po těch letech, ale v Kocbeřích bydlela moje prababička. Protože obec Kocbeře je sudetská obec, tak většina obyvatel byla vysídlena. Mí rodiče bydleli ve Dvoře Králové nad Labem a pak jsme se přestěhovali do Kocbeří. Takže je znám odmalička. Jako holka jsem tam jezdila na prázdniny a znám celé okolí.

Čtěte také

Název Kocbeře je také zajímavý.
Je to takový trošku posměšný název. Kocbeře, protože koče, to byly takové houně a říkalo se, jako kdyby tam kradli houně z kočárů, co tam projížděly s koňmi. Takže to není úplně název, na který bychom měli být hrdí.

Ale je to hezké. Jak se vám starostuje v Kocbeřích už oněch 17 let?
Teď už se mi starostuje hezky. První roky byly obtížnější, ale teď už to je hezké. Než jsem začala starostovat, tak jsem pracovala v IT firmě. Ale pak jsem byla na mateřské dovolené a z té jsem přeskočila rovnou do starostování. Ale jinak jsem zemědělec.

Když se ohlédnete za těmi roky, co bylo na tom starostování nejtěžší?
Pro mne osobně to bylo spojení soukromého a profesního života, protože když máte malé děti a pořád se musíte vyskytovat někde jinde, řešit spoustu věcí, tak to bylo složité. A největší složitosti byly opravdu s dálnicí a s bezpečností silničního provozu v obci. A to dál trvá.

Čtěte také

Jak byste nám obec Kocbeře představila? Leží na hlavní trase ze Dvora Králové na Trutnov přes Heřmanice a Choustníkovo Hradiště na takovém kopečku.
Ano. V podstatě téměř celou naší obcí prochází hlavní silnice, takže nás ovlivňuje hodně. Jinak obec Kocbeře se skládá ze tří částí, to jsou Nové Kocbeře, Kocbeře a Nová Ves, lidově se jí říká Chaloupky. Ta leží dole směrem na Zboží ke Dvoru Králové.

A vy jste také hodně známí měřením rychlosti v obci, je to tak?
Úsekové měření. Myslím si, že Kocbeře většina lidí zná právě jen ve spojení s úsekovým měřením. Ale mohu všechny ubezpečit, že právě úsekové měření nám zklidnilo dopravu, přestože to nevyřešilo všechno. Ovšem obec Kocbeře z toho nemá ani korunu, vše jde do Dvora Králové.

Čtěte také

Jak se v Kocbeřích žije? Jste kousek od Dvora Králové nad Labem, což je docela dobré strategické místo třeba i pro mladé rodiny.
U nás máme poměrně bohatou občanskou vybavenost, máme mateřskou i základní školu, nově i společenskou budovu, kde se mohou lidé scházet, je tam hospůdka na pohodu, pak fotbalové hřiště, sami si provozujeme vodovod, koupili jsme bývalý motorest, který se snažíme rekonstruovat, máme nově otevřenou prodejnu smíšeného zboží a navíc jsme na hlavním tahu. To znamená, že u nás zastavuje spousta autobusů nejen do Dvora Králové, ale třeba i do Prahy nebo do Pece, do Trutnova, do Jaroměře, do Hradce Králové.

Takže u vás roste počet obyvatel?
Nemáme zpracovaný územní plán, což znamená, že musíme pracovat s tím územím tak, jak je to momentálně na papíře dáno. Územní plán byl dělán vzhledem k dálnici s tím, že se změní poměry v území.

Letos mi bylo ctí poprvé oddávat v civilním obřadu v našem kostele za zvuku rekonstruovaných varhan. Musím říct, že to bylo úžasné.
Eva Rezková, starostka obce Kocbeře

Vzpomeňte si, kdy jste poprvé slyšela o dálnici?
Poprvé v roli starostky to bylo v roce 2008, kdy začalo zjišťovací řízení EIA, do kterého jsme se vrhli. Protože v předchozím období byla nějakým způsobem vytipovaná trasa, která však vede přes území s jedinými vodními zdroji pro naši obec. Takže jsme se pustili do nelehkého boje, zdali by nešlo trošku s tou variantou uhnout. Dálnici chceme a vždycky jsme ji chtěli, ale chtěli jsme upozornit na problémy, který by nám to mohlo přinést.

Čtěte také

Jak to dopadlo?
Po mnoha a mnoha jednáních jsme se dostali na ministerstvo a dokonce i k tehdejšímu premiérovi. Byl se podívat i u nás v obci ministr dopravy. Jak to dopadlo? Tak vrchnost se nějak rozhodla, že prostě varianta, kterou vytipovali, bude platit. Ač jsme měli nějaké argumenty, tak jsme neuspěli a varianta trasy dálnice se žádným způsobem nehnula. Nicméně si myslím, že některé věci se snad budou snažit ochránit, tedy ony vodní zdroje a hluk. Dálnice třeba bude více v zářezu než na nějakých pilotech. Bereme to jako takový malý úspěch. Ale prostě život jde dál, pokrok nezastavíš.

Budete se muset naučit s tou dálnicí žít?
Samozřejmě. Tak pro obec, pokud se podaří něco ochránit, si myslím, že bude mít dálnice samozřejmě přínos. Protože už teď procházíme takovou zkouškou ohněm, když se otevřela dálnice z Hradce Králové. Máme nárůst dopravy až o pětinu oproti předchozím rokům. Jen pro představu, například za červenec nám vesnicí projelo 386 000 aut. Když to přepočítáme, tak je to za hodinu přes 500 aut.

Bude klid, až bude dálnice doslova za vašimi humny?
Už dochází k výkupům pozemků, zatím se něco řeší s územním řízením. Ale abych řekla pravdu, ač se nás to dotýká, tak nejsme moc zváni na nějaká jednání. Ale věříme všichni, že to spěje do zdárného konce.

Jakub Schmidt a Eva Rezková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Z čeho naopak máte vy, jako starostka, největší radost.
Máme kostel svatého Floriana, kde jsme v loňském roce zakončili restaurování varhan. A letos mi bylo opravdovou ctí poprvé oddávat v civilním obřadu v tomto kostele za zvuku těchto rekonstruovaných varhan. Musím říct, že to bylo úžasné. Moc jsem si to užila. A teď budu zase oddávat v říjnu.

Starostka obce Kocbeře na Trutnovsku Eva Rezková byla dnes naším hostem. Moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související