Podnikatelé a firmy musí mít v roce 2023 zřízeny datové schránky. Koho se povinnost nově týká?

31. prosinec 2022 08:01

Podnikatelům a firmám, které dosud nemají vlastní datovou schránku, bude schránka v prvním čtvrtletí příštího roku zřízena automaticky. Mělo by to zjednodušit administrativu i komunikaci s úřady. A v některých případech nebudou mít na vybranou a používat datovou schránku zkrátka budou muset.

Čtěte také

„To bude platit nejen na podnikající právnické osoby, ale i na takzvaná SVJečka, tedy společenství vlastníků jednotek, nebo případně na svaz myslivců či svaz žen,“ popisuje Romana Barešová z Finančního úřadu Královéhradeckého kraje, že se datové schránky nebudou týkat jen těch, kteří aktivně podnikají a vydělávají.

A když je řeč o podikajících fyzických osobách, datová schránka bude zřízena úplně všem. „A to i takovým, kteří například mají svoji živnost jako takzvaný vedlejšák, jak se říká. To znamená, že i oni budou mít datovou schránku zřízenu ze zákona, nebudou o ni žádat, ale musí komunikovat s úřady právě prostřednictvím datové schránky.

To slovo "musí" je v případě finančního úřadu a některých dalších institucí zcela na místě, přes datovou schránku bude povinnost podávat třeba daň z příjmu nebo obecně jakkoliv komunikovat s finančním úřadem. „Neznalost zákona neomlouvá a jsou za to sankce. Že člověk použil jinou formu komunikace, tedy že ji nepodal elektronicky.

Čtěte také

Datové schránky zřídí stát všem podnikatelům během března, informace o tom včetně přihlašovacích údajů přijdou poštou. A těm, kteří schránku nechtějí, nepomůže, když si dopis nepřevezmou - to bude uplatněna takzvaná fikce doručení.

Někteří podnikatelé už kvůli téhle povinnosti raději podnikání zrušili, přiznává Romana Barešová z Finančního úřadu a dodává, že jednoduché to nejspíš nebude ani na některých dalších místech. „Tam trošku vidím kámen úrazu u těch spolků, protože jsou to neziskovky a možná také trošku i SVJečka. Víme, že to bývá nějaký dobrovolník, který se k tomu zaváže a komunikuje ty dokumenty. Tedy tam to může být trošku oříšek, ale bohužel, takto byl schválen zákon.

Čtěte také

Na druhou stranu datová schránka se chová podobně jako emailová schránka a situaci může opravdu zjednodušit, takže podle úřadů není potřeba propadat panice. Města nebo krajský úřad budou datové schránky také preferovat, ale nadále bude možné využívat i běžnou poštu.

Podle mluvčího kraje Dana Lechmanna bude elektronická komunikace přehlednější a hlavně rychlejší. „Jak pro uživatele, tedy ony subjekty, které budou s námi komunikovat, to bude jednodušší, ale zároveň i pro nás. Protože nebudeme muset posílat složitě papírovou formou, ale daný člověk dostane přímo ten den poštu od nás.

A kdo si na datovou schránku vůbec netroufá, může její správou pověřit třeba svého daňového poradce.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související