Podle pěstitelů zeleniny reálně hrozí, že česká mrkev nebo cibule nebude příští rok k dostání

6. září 2022 08:11

Velké problémy hrozí kvůli rostoucím cenám energií pěstitelům zeleniny. Pokud to takhle půjde dál, budeme muset s pěstováním mrkve nebo cibule skončit, řeklo už otevřeně třeba vedení společnosti VH Agroprodukt z Piletic na Královéhradecku. Detaily zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Jak přesně souvisí energie s úrodou mrkve nebo cibule?

Čtěte také

S úrodou jako takovou samozřejmě ne, ale stejně jako třeba v případě ovocnářů je problém v tom, co následuje po samotné sklizni. Mrkev nebo cibule se musí vytřídit na třídících linkách a pak uskladnit v chladu, což znamená třeba v teplotách do pěti stupňů. Jen tak je možné zajistit, že se úroda dostane k zákazníkům v dobrém stavu třeba ještě na konci zimy.

A jak třídící linky, tak chladící haly fungují na elektřinu, která už teď tvoří podstatnou část nákladů pěstitelů zeleniny.

Můžeme si to ukázat a upřesnit na příkladu té piletické společnosti?

Čtěte také

Můžeme, podle ředitele Radima Pátka hospodaří společnost v průměru, počítáno za posledních pět let, se ziskem kolem deseti miliónů korun ročně. Na letošní rok má společnost zafixovanou cenu elektřiny kolem 150 EUR a už to znamená pokles zisku na zhruba tři milióny korun, obrat společnosti je přitom mezi 700 miliony až miliardou korun.

Jakýkoli další nárůst ceny elektřiny by pak společnost poslal do ztráty. Pokud by cena elektřiny zůstala na takové úrovni, o které se mluví dnes, pak by roční ztráta činila kolem 50 miliónů korun. Pak by byla další varianta, zdražit kilo mrkve nebo cibule třeba na 70 korun, ale to podle Radima Pátka není reálně možné - tak drahou mrkev by nikdo nekoupil.

Hrozí tedy zemědělcům reálně krach?

Čtěte také

Třeba v piletické společnosti reálně počítají s možností, že celou technologii zpracování a balení kořenové zeleniny zavřou, protože na její provoz zkrátka nebudou mít. Propouštění zaměstnanců je až jednou z posledních možností, která se ale prý nedá vyloučit. Firma by se je nejprve pokusila převést na jinou činnost, otázkou ale zůstává kam.

Podle vedení další ze zemědělských společností ze Lhoty pod Libčany hrozí velké problémy především těm, kteří se specializují na určitý druh zeleniny nebo vůbec výroby. Ty největší zemědělské firmy nejspíš přežijí, protože mohou investovat do nových technologií nebo prostě plochu vyhrazenou mrkvi, vyměnit třeba za řepku, ale ani to by nebylo jednoduché a na dostupnosti zeleniny by se to také podepsalo.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související