Počty nových případů onemocnění koronavirem dál rostou, nemocnice ale mají k dispozici nové vakcíny

7. říjen 2022 08:44

Počty případů onemocnění koronavirem v Královéhradeckém kraji dál rostou. Covid-19 se po letním zklidnění situace znovu začíná rychleji šířit, za uplynulý týden testy v regionu odhalily více než 1200 nových případů, předtím to bylo rovných tisíc za sedm dní. Na druhou stranu je k dispozici už nová vakcína, o které zjišťoval informace reportér Tomáš Lörincz.

Kde je možné se nechat novou vakcínou naočkovat a proti jakým mutacím a subvariantám covidu je účinná?

Čtěte také

Novou vakcínou disponují aktuálně všechny nemocnice v Královéhradeckém kraji, tedy hradecká fakultní nemocnice a pak i všechny nemocnice pod správou Krajského zdravotnického holdingu.

Podle krajského koordinátora očkování Jaroslava Malého už prakticky žádná jiná vakcína než tato nejnovější v očkovacích centrech k dispozici není, takže ten, kdo se přijde dát přeočkovat, dostane právě tuhle novou, účinnou proti aktuálně nejrozšířenějším subvariantám Omikron BA4 a BA5.

Nemocnice s ní začínají očkovat v těchto dnech, ty krajské třeba dnes nebo nejpozději na začátku příštího týdne.

Mluvili jsme o počtu nových případů onemocnění. Jak to ale vypadá v nemocnicích?

Čtěte také

Situace v nemocnicích je klidná, i když podle vyjádření hejtmanství přibylo ve srovnání s minulým týdnem deset hospitalizovaných pacientů. Aktuálně jich je 98, osm z nich na jednotkách intenzivní péče.

Podle mluvčí Krajského zdravotnického holdingu Lucie Chytilové dál platí, že většina z těchto pacientů přišla do nemocnice z jiného důvodu a koronavirus u nich byl zjištěn až testováním na místě. Žádná specializovaná "covidová" oddělení nemocnice v provozu nemají a ani to neplánují, pokud to nebude nezbytně nutné.

Pacienti tedy leží na odděleních, která léčí jejich původní onemocnění, ale jsou samozřejmě v izolaci od ostatních.

Čtěte také

Jak to vypadá s výhledem na další týdny a měsíce? Bude se onemocnění dál šířit?

Pravděpodobně bude, podle epidemiologů i ještě rychleji než teď. Dobrá zpráva ale je, že aktuálně nejrozšířenější mutace zatím dál nemutuje a navíc nezpůsobuje tak často těžký průběh jako třeba delta vloni na podzim.

Někteří epidemiologové jsou tedy mírně optimističtí s tím, že by se v ideálním případě sice mohly navyšovat počty nemocných, ale nemuselo by dojít například právě k problémům v nemocnicích. Jak to ale bude vypadat ve skutečnosti, uvidíme skutečně až za pár týdnů.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související