Hradecká fakultní nemocnice zavádí plošné používání respirátorů ve všech vnitřních prostorách

4. říjen 2022 07:14

Fakultní nemocnice Hradec Králové s ohledem na nárůst počtu onemocnění COVID-19 v Královéhradeckém kraji a stoupající počet pacientů s COVID-19 hospitalizovaných ve FN HK od 4. října 2022 zavádí plošné požívání respirátorů FFP2 ve všech vnitřních prostorách nemocnice. Důvodem je snížení rizika přenosu infekčních chorob.

Opatření platí pro zaměstnance i pacienty, včetně jejich doprovodu či návštěv a bude v platnosti do odvolání. Fakultní nemocnice Hradec Králové nyní eviduje kolem pěti desítek hospitalizovaných pacientů s COVID-19, na začátku září se počet pacientů s COVID-19 ve FN HK pohyboval kolem dvou desítek.

Čtěte také

Žádná plošná opatření v souvislosti s koronavirem zatím nezavádějí krajské nemocnice Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje.

„Každá naše nemocnice si svou situaci vyhodnocuje zvlášť a zavádí případně lokální pravidla, jako jsou roušky při návštěvách, apel na návštěvy, aby nechodily do nemocnice, pokud mají příznaky respiračního onemocnění, nebo omezení počtu návštěvníků u jednoho pacienta. S těmito opatřeními ale pracují nemocnice již od léta, aktuálně nejsou v režimu nemocnic žádné změny,“ uvedla mluvčí krajských nemocnic Lucie Chytilová.

V Královéhradeckém kraji epidemie koronaviru sílí, incidenční číslo, tedy počet nových případů nákazy za posledních sedm dní na 100.000 obyvatel, má nejvyšší z celé ČR. K dnešku činilo v Královéhradeckém kraji 218, v pátek bylo na hodnotě 198 a před tím v pátek 171.

Čtěte také

V celé zemi na 100.000 obyvatel připadlo za posledních sedm dní 170 nakažených, uvedlo Ministerstvo zdravotnictví.

Počet nově zjištěných případů covidu-19 v kraji za posledních sedm dní stoupl o 20 procent. Testy za tuto dobu v kraji odhalily 1202 nákaz, před týdnem za sedm dní 1000 a předtím 809, uvedlo ministerstvo.

V kraji se nákaza nejrychleji šíří v okrese Hradec Králové, naopak nejméně na Jičínsku. Na Hradecku za posledních sedm dní přibylo na 100.000 obyvatel 279 nakažených, na Náchodsku 246 a na Rychnovsku 189. Podprůměrné šíření nákazy v kraji je v okresech Trutnov a Jičín. Na Trutnovsku bylo za sedm dní zjištěno 168 nakažených na 100.000 obyvatel a na Jičínsku 156, uvedlo ministerstvo.

autoři: Jakub Sochor , baj
Spustit audio

Související