Počítačová nemoc. Před syndromem karpálního tunelu se braňte protahováním šlach v zápěstí

5. srpen 2019

Brnění ruky, bolesti hlavně v noci, snížená citlivost, zhoršená motorika, nemůžeme uchopit věci. Když bolest ustupuje, je to paradoxně zhoršení, znamená to velké přerušení nervu. To je syndrom karpálního tunelu. Říká se mu také nemoc z povolání. Postihuje hlavně osoby, které namáhají ruce. A v jakých profesích?

MUDr. Tomáš Hellmuth z Ústavu chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysoké nad Jizerou v naší radioporadně na téma: syndrom karpálního tunelu, ke kterému dochází nadužíváním šlach v zápěstí. Jedná se o nejčastější onemocnění ruky.

Příznaky syndromu karpálního tunelu

Mezi první příznaky syndromu patří lehké brnění a mravenčení v ruce, projevy se ale objevují pozvolna, stejně tak se pozvolna zhoršují.

Často dochází ke snížené citlivosti ruky a pálení na dlani okolo palce a na palci, na ukazováčku a prostředníčku.

Nejsilněji se příznaky projevují v noci, mnohdy tak silně, že nemocného probouzejí.

U mnohých pacientů dochází i k lehkému ochrnutí nebo zhoršení jemné motoriky postižené ruky. Jedinec není plně schopný uchopit malé předměty. Příznaky mají zhoršující se tendenci a pokud nemocný problém neřeší, může dojít k zásadnímu poškození ruky.

Jakmile jedince přestane ruka brnět, mělo by to být pro něj dostatečně alarmující, aby navštívil lékaře, značí totiž zhoršení stavu.

Léčba syndromu karpálního tunelu

U lékaře proběhne EMG vyšetření, které měří rychlost vedení vzruchu nervem i kudy vede. Díky tomu lze určit závažnost a místo poškození, podobné příznaky totiž mohou mít i problémy s krční páteří.

Jakmile dojde k diagnostice Syndromu karpálního tunelu je především nutné zklidnit postiženou oblast. Lékař nabídne různé možnosti fixace zápěstí, volbu lepšího ergonomického vybavení pro práci v kanceláři nebo i dočasný zákaz hraní na hudební nástroj u muzikantů.

Logo

Lékař dle závažnosti příznaků předepíše analgetika, které mají protizánětlivý účinek, léky na uvolnění svalů, nápomocné jsou i antirevmatika a kortikoidy.

U vážných případů je třeba podstoupit operaci zápěstí, při které operativně dojde k uvolnění struktur. Ovšem jakmile již došlo k vážnému poškození nervu, není jisté, že se po operaci výrazně stav zlepší.

Jak si sám od syndromu pomoci

Zápěstí lze masírovat různými mastmi. Vhodná je třeba měsíčková mast, tou masírujte zápěstí směrem k srdci.

Na zápěstí se doporučují dávat studené obklady, popřípadě i přikládat led. Nápomocné může být zvýšení příjmu protizánětlivého bromelinu a vitamínu B6, který pomáhá regenerovat tkáň.

Práce na počítači

Žádná z těchto metod ale nebude účinná, pokud nedojde ke zmírnění přetěžování zápěstí.

Prevence

Nejlepší možností je samozřejmě prevence, tu je třeba dodržovat především, pokud má člověk rizikové zaměstnání. Tím je i práce s počítačem. Je třeba udělat potřebná ergonomická opatření, velmi nápomocné je taky pravidelné protahování šlach v zápěstí.
(Zdroj: zdravi.euro.cz)

Celou radioporadnu s MUDr. Tomášem Hellmuthem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související