Počítačová nemoc, to je syndrom karpálního tunelu. Jak se zbavit potíží?

10. květen 2017

Radioporadna: MUDr. Pavel Kunc, Ph.D., zástupce přednosty Neurologické kliniky pro LPP Fakultní nemocnice Hradec Králové - Syndrom karpálního tunelu. Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

Bolest v oblasti zápěstí může mít mnoho příčin. Jednou z těchto příčin je takzvaný syndrom karpálního tunelu. Někteří pacienti tento stav laicky nazývají jako ucpané kanálky na ruce. Stěžují si na bolest v oblasti zápěstí, brnění prstů, noční bolesti.

Máte podobné obtíže?

Příčiny: V případě syndromu karpálního tunelu se opravdu jedná o jakési ucpání kanálku, ve kterém probíhá jeden z hlavních nervů.

V oblasti přední strany zápěstí probíhá mnoho anatomických struktur, z nichž nejzřejmější jsou šlachy. Pro průběh těchto "provázků" je v zápěstí vyhrazeno několik kanálů, nakolik oddělených a uzavřených tunelů. V jednom z těchto kanálků probíhá i jeden z hlavních velkých nervů, které v oblasti zápěstí jsou. Jedná se o tzv. nervus medianus.

A proč vlastně tento nerv přestává fungovat tak, jak by měl? Protože z mnoha různých příčin dochází ke zmnožení vazivové tkáně v kanálku pro tento nerv. Dochází k útlaku nervu a tento po nějaké době začne strádat.

Nervus medianus je nerv, který vede k prvním třem prstům a polovině čtvrtého prstu. A jak lékař pozná, že z mnoha příčin bolestí zápěstí a ruky je postižen právě tento nerv? Pro syndrom karpálního tunelu je právě typická bolest a pocit brnění v oblasti prvních třech prstů.

Zápěstí v ortéze - konzervativní ošetření syndromu karpálního tunelu

Pacient trpí nočními záchvaty brnění, pozoruje oslabení jemných pohybů prstů. Postupně přestanou prsty a ruka pracovat tak, jak byl postižený pacient vždy zvyklý. Jedním z klasických příznaků je bolestivý poklep nad oblastí zápěstí. Dále dochází k ochabování svalů dlaně ruky při palci. Nesvedete udělat "špetku".

Lékař nejprve provede vyšetření oblasti bolavého zápěstí a ruky. Pokud uvádíte výše popsané příznaky, mělo by být vše vcelku jasné. Protože léčba syndromu karpálního tunelu je víceméně chirurgická. Je nutné nález potvrdit speciálním vyšetřením.

Toto vyšetření spadá do oboru neurologie. Jedná se o takzvané EMG - ElektroMyoGrafické vyšetření. Tímto vyšetřením se určí schopnost postiženého nervu vést nervové vzruchy a určí se stupeň postižení nervu.

Pokud jde o postižení mírného stupně, není třeba přistoupit ihned k operačnímu řešení.

Je možné zkusit aplikovat léky, které působí proti otokům a které mohou zmenšit tlak v karpálním tunelu. Tím dojde k uvolnění nervu a zlepšení či vymizení obtíží.

Spustit audio