Po palivovém dřevu je podle lesníků velká poptávka, dodávky se ale kvůli kůrovcové těžbě zpožďují

5. srpen 2022 07:55

Ceny palivového dřeva jsou aktuálně ve srovnání s loňskem až dvojnásobné, zájem lidí je ale i tak mimořádný. Dodávky se přitom na mnoha místech zpožďují, vlastníci lesů totiž techniku potřebují především na kůrovcovou těžbu.   

Čtěte také

K jednomu z rodinných domů v okrajové části Náchoda právě couvá auto plně naložené dřevem. A netrpělivě na něj čeká majitel domu Petr Toth. „Čekal jsem na něj celkem tři měsíce. Myslel jsem si, že ho objednávám dost brzy, ale jak se ukázalo, tak jsem ho objednal na poslední chvíli. Protože firma už měla úplně plný seznam zájemců.“

Žádné velké zásoby dřeva nemá, s novými zásobami je tak mnohem klidnější. „Už nám moc suchého dřeva nezůstává. Minulou zimu jsme skoro všechno spálili. Tohle je 14 metrů a příští týden by mělo dorazit ještě jednou tolik. Raději jsme se předzásobili do příštího roku.

Už při vystavené faktuře se Petr Toth dozvídá, kolik bude platit. „Šestnáct tisíc? Panečku, to je skoro jednou tolik než dřív.

Po palivovém dřevu je podle lesníků velká poptávka, dodávky se ale kvůli kůrovcové těžbě zpožďují

Palivové dřevo je momentálně nejdražší v historii. Potvrzuje to například jednatel Lesů města Náchod Luboš Veverka: „Jehličnaté, sypané, palivové dřevo se prodává kolem 1 100 korun. A u listnatého, tvrdého dřeva, je to zhruba 1 500 korun za sypaný prostorový metr.

Poptávka je i tak obrovská a stihnout dřevo zpracovat a dovézt ho zákazníkům bude problém.

Čtěte také

Připouští to například Luboš Binar z dobrovolného svazku obcí Lesy Policka. „My nestačíme rozvážet a pokrýt všechny objednávky, které po nás lidé chtějí. Musíme hlavně ještě zpracovávat kůrovcovou kalamitu, nemůžeme se věnovat jen palivům. Takže teď máme před sebou ještě nějakých 400 až 500 metrů palivového dřeva a všichni to chtějí do zimy. Tak vůbec nevím, jak to pořídíme.

Pořadníky jsou dlouhé i jinde a někteří zájemci se palivového dřeva možná dočkají až v říjnu nebo v listopadu.

Je ale potřeba připomenout, že letošním dřevem by se teď v zimě topit nemělo. Není totiž dostatečně vyschlé, vysychat na hranici, ideálně zakryté před deštěm by mělo alespoň rok, spíš ale dva. Výhřevnost syrového dřeva je oproti suchému snížena až na polovinu, vlhké dřevo navíc škodí celé topné jednotce, komínu i ovzduší. Dehet zanáší kamna i komín. Jsou také ohrožené kovové části kotle nebo kamen - třeba pozdější korozí.

Spustit audio

Související