Lidé skupují ve velkém palivové dřevo, na Hradecku někteří prodejci nestíhají objednávky rozvážet

15. duben 2022 07:59

I když je už jaro a topná sezóna končí, někteří lidé se už teď připravují na další zimu. To pociťují například prodejci palivového dříví, kterého teď udají i třikrát tolik co touto dobou v minulých letech. Někteří tak nestíhají objednávky rozvážet nebo pro zájemce tvoří pořadníky.

Čtěte také

„Vždy jsme od prosince do května štípali na sklad a občas něco prodali. Teď se štípe a rovnou se vše odváží, nemáme šanci nic naštípat do zásoby, aby to tu prosychalo. Všechno hned prodáme. Důvodem je Putin a vysoká cena energií,“ vysvětluje pracovník pily v Libřicích na Královéhradecku Vladimír Chládek.

Teď podle svých slov prodá dvakrát až třikrát více palivového dříví než v minulých letech a s kolegy nestíhá objednávky rozvážet.

I do Městských lesů Hradec Králové teď míří pro dřevo více lidí, jak potvrzuje technička Aneta Bůžková. „Od ledna se zájem zvýšil jednou tolik. To, co jsme prodali jen v lednu, normálně prodáme za tři měsíce.“

O peletky je mezi spotřebiteli čím dál větší zájem (ilustrační snímek)

„Lidé mají strach a zásobují se. Pořizují si nová kamna, krby a kostle. Chtějí mít jistotu, že budou mít čím topit," pokračuje lesník Vojtěch Louda z Městských lesů Hradec Králové.

Na takzvanou samovýrobu, tedy když si člověk sám vykácí a odveze dřevo z přiděleném pozemku, se tu tvoří pořadníky a zájemci musí čekat až do léta.

Čtěte také

Podle mluvčí státního podniku Lesy České republiky Evy Jouklové má vliv i doznívající kůrovcová kalamita. „V porovnání s přechozími roky se poptávka po dříví zvyšuje. Palivového dřeva je v souvislosti s kalamitou méně, stále je ho však dostatek."

Jak velký zájem o palivové dříví zahýbal s cenou u prodejců, bude Český statistický úřad vědět až začátkem května. Minulou středu vláda posunula termín zákazu provozu starých kotlů první a druhé emisní třídy o dva roky na září 2024.

Kabinet tím chce podle ministryně životního prostředí Anny Hubáčkové za KDU-ČSL ulehčit domácnostem aktuálně zatíženým inflací, růstem cen energií a úvahami o odklonu od plynu. Týkat se to má minimálně 150 tisíc domácností.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související