Cena dřeva se v posledních měsících zvýšila o desítky procent a doslova láme rekordy

13. srpen 2021

Podle některých majitelů lesů se momentálně dřevo prodává za nejvyšší cenu v historii. Zájem je především o kůrovcové dřevo, které se běžně používá ve stavebnictví, a kvalitní čerstvou kulatinu.

Čtěte také

„Dřevo v současné době atakuje maximální cenu, která tady kdy byla," komentuje cenu dřeva jednatel Lesů města Náchoda Luboš Veverka.

Zatímco ještě loni na podzim dostával za kubík nejběžnějšího smrkového dřeva využívaného především ve stavebnictví 800 korun, teď je to i trojnásobek. Zájemců je přitom dost.
„Máme nyní poptávku ve všech sortimentech. Je to vyvolané celosvětovou poptávkou."

Výrazný nárůst cen potvrzuje také Ladislav Šimerda, který má jako odborný lesní hospodář na starosti zhruba 5 tisíc hektarů lesa v majetku Colloredo-Mansfeldů v okolí Opočna.
„Ta cena je rekordní. Vyšplhala se po stagnaci od let 2016 až 2017, kdy výrazně klesla cena dřeva vzhledem k výskytu kůrovcové kalamity a velkého množství kůrovcového dříví."

Čtěte také

Zatímco ještě nedávno byl podle něj problém najít odběratele, teď se zájemci o dřevo doslova perou.
„V současné době máme například problémy s objednávkami vagónů, když část dřeva posíláme po železnici. Není dostatek vagónů, abychom mohli dřevo k zákazníkům bez problémů dodávat."

Poptávka po dřevu je větší nejen v Evropě, ale také v Asii nebo Americe. Říká to Eva Jouklová, mluvčí Lesů ČR, které vlastní téměř polovinu všech tuzemských porostů.
„Ceny dřeva se letos zvýšily o desítky procent, vlastníci lesů tak konečně dostávají za surové dříví peníze, které pokryjí náklady na řádnou obnovu lesa a péči o něj."

Jediné, nad čím teď visí otazník, je to, jestli cena dřeva ještě poroste nebo alespoň zůstane na současné hladině.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.