Plné sklady, kompletní stav personálu i techniky. Zima může začít, silničáři jsou na ni připraveni

4. listopad 2023 07:31

Silničáři v Královéhradeckém kraji jsou na zimu připraveni. Hejtmanství na zimní údržbu vyčlenilo z rozpočtu 225 miliónů korun, což je i vzhledem k dalšímu růstu nákladů více než vloni. Jestli ale na údržbu padne celá částka není jasné, záležet bude na přírodních podmínkách. Podrobnosti zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Budou silničáři udržovat stejný rozsah silnic jako během poslední zimy?

Nebudou, od letoška mají na údržbu dva úseky navíc. Konkrétně se jedná o zhruba kilometrový úsek v obci Syrovátka na Hradecku a také o téměř sedm kilometrů dlouhý úsek mezi Deštným v Orlických horách a Zdobnicí.

Čtěte také

Zatímco ten první zmíněný opravdu v minulých letech vůbec neudržovali, silnici z Deštného do Zdobnice už neoficiálně pluhy od sněhu čistily. Teď ale zmizí značka o tom, že se silnice neudržuje, a údržba tam bude stejná jako na jiných udržovaných úsecích.

Těch neudržovaných tedy zbývá 194 kilometrů, říká hejtman Martin Červíček z ODS. „Jeden čas to bylo až 350 kilometrů silnic, které jsme neudržovali. A dnes jsme na stavu zhruba 194 km, které neudržujeme. Oproti tomu ale udržujeme asi 3 500 kilometrů silnic v našem kraji. Zimní údržba je dnes dlouhodobě připravena velmi dobře, jsme schopni reagovat na vývoj počasí, na jakoukoliv mimořádnost, která vznikne."

Řeč byla o rostoucích nákladech, soli a štěrku mají silničáři nakoupeno dost?

Mají přes 20 tisíc tun soli a víc než 6 tisíc tun štěrku, tohle množství by mělo stačit. Sklady jsou prakticky plné, a to přesto, že vypadly některé zdroje posypových materiálů.

Čtěte také

Škrtnout museli dodavatele z Běloruska kvůli sankcím a z Ukrajiny kvůli válce, nakupuje se teď především z Německa a všechno je tedy výrazně dražší, podle ředitele Údržby silnic Královéhradeckého kraje Jiřího Brandejse zhruba o polovinu, pokud se jedná právě o posypový materiál a porovnání s dobou před začátkem války na Ukrajině.

Kdy vlastně silničářům zima začíná?

Papírově už začala, ostatně od 1. listopadu platí například i dopravní značky, které zakazují vjezd do některých horských oblastí bez zimních pneumatik a obecně tak nějak zákony počítají s tím, že od listopadu je potřeba být připraven na zimu.

Takže už teď - i když jsou teploty zatím pořád nad nulou - jsou silničáři v pohotovosti a pokud by došlo k nějakému nečekanému výkyvu počasí, mohou okamžitě vyjet.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související