Fastrac, jedinečný multifunkční traktor, pomáhá dobrovolným hasičům v Orlickém Záhoří

13. červen 2018 09:41

Na stroj pro odklízení stromů, vyprošťování aut, nebo odklízení následků povodní, který bude pomáhat na polské i české straně Orlických hor, se byla podívat i reportérka Lucie Peterková. 

Fastrac, to je nový multifunkční traktor, který mají teď ve výbavě dobrovolní hasiči v Orlickém Záhoří. Stroj za zhruba 6 a půl milionu korun tu pořídila obec v projektu Modernizace zařízení a vzájemné pomoci při mimořádných událostech v Orlických a Bystřických horách.

Usedám do kabiny Fastraku s velitelem místních hasičů Karlem Vychitilem. A hned po nastoupení mě udivuje, jak tichý je šestiválcový motor o objemu 6, 6 litrů a výkonu 141 kilowatt. Zaímám se, kdo vlastně může tenhle stroj řídit.

„Ten, kdo má v řidičském průkazu skupinu T - jako traktor. A tím u nás disponuje asi pět hasičů. Musíme se střídat kvůli směnnosti, aby stále byl někdo v pohotovosti," vysvětluje Karel Vychitil.

Traktor váží asi 13 tun, ale dokáže jet až šedesátikilometrovou rychlostí a otočit se může klidně i na silnici, díky otočným nápravám s malým poloměrem otáčení.

„Má to hydraulickou ruku, čelní nakladač a naviják, Všechno je prakticky na dálkové ovládání. A řízení traktoru je na joysticku. Takže to je takové malé ovládání," říká Karel Vychitil.

Hasiči se zatím s traktorem učí manipulovat a najeli prvních 300 kilometrů. U ostrého zásahu ještě Fastrak nebyl, ale co všechno případně dokáže mi popisuje nezávislý starosta Orlického Záhoří Vojtěch Špinler: „V těch podmínkách a poloze Orlického Záhoří to je spíš nutnost, než ro, že bychom do toho vůbec chtěli. Samozřejmě nás to něco stálo, ale na druhou stranu máme zabezpečeny kompletně všechny varianty. Povodně, větrná kalamita. smršť, v zimě samozřejmě sněhová kalamita. Ten stroj je schopen nám pomoci ve věech možných podobách a způsobech."

Fastrac, jedinečný multifunkční traktor

A dodává, že sloužit bude na obou stranách hranice: „Stroj je pro celé Orlické a Bystřické hory. Tam spíš trošku válčíme s komunikací z naší strany, z polské ani tak ne. Ale počítáme, že bude zasahovat od silnice z Klodska na Náchod až po Bobošov, co je hraniční přechod Lichkov. prostě v celé části Orlických a Bystřických hor. Pokud bude problém na polské nebo české straně, tak automaticky vyjíždíme."

V tuto chvíli jsou tedy dobrovolní hasiči připraveni k okamžitému zásahu.

autoři: Milan Baják , luc
Spustit audio

Související