Plastický chirurg Ludovít Pintér: V estetické medicíně je nejdůležitější přesnost a představivost

26. únor 2021

Plastická a estetická chirurgie jsou více než jakýkoli jiný medicínský obor spojeny s praktickou zkušeností, estetickým vnímáním, manuální zručností a s porozuměním potřeb klienta lékařem. A právě o tom si Lada Klokočníková povídala v Pátečním Habaději s královéhradeckým plastickým chirurgem, doktorem Ludovítem Pintérem, emeritním primářem královéhradeckého chirurgického centra Sanus. 

MUDr. Ludovít Pintér, CSc. hostem ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

MUDr. Ludovít Pintér, CSc. se narodil roku 1948. V roce 1977 získal atestaci z chirurgie I. stupně. V roce 1982 si dodělal specializační atestace v oboru plastická chirurgie. V roce 1991 obhajoval kadidáta lékařských věd.

Čtěte také

Pane doktore, máte za sebou více než více než čtyřicetiletou praxi, byl jste jedním ze zakladatelů prvního chirurgické centra Sanus v Hradci Králové a jste autor obsáhlé publikace Estetická chirurgie, která shrnuje vaše letité zkušenosti a pomáhá začínajícím lékařům, co považujete za svůj největší profesní úspěch?
Já si myslím, že člověk musí mít tři body v životě - vyšší cíl, protože ty lehké dosáhnete lehce, ale o vyšší musíte bojovat, pak musíte mít štěstí a taky houževnatost, abyste to vydržel. A já jsem měl to štěstí, že jsem potkal velice vzdělané lidí jako byli profesoři Procházka, Beneš, Fára, nebo docent Dlabal, takže jsem byl už na fakultě i později obklopen lidmi, kteří měli zájem o to, abych vše uměl precizně. A to bylo velké štěstí.

Jakou vlastnost považujete pro práci v práci za důležitou?
V plastické chirurgii přesnost a představivost.

Máte za sebou tisíce různých zákroků, co udělala „covidová“ doba s operacemi v současné době?
Zmenšil se počet estetických operací, spíš se soustřeďujeme na operace neodkladných nádorových onemocnění, vše za bezpečnostních opatření. Co se týká estetických operací, v minulém období vzrostl počet operací očních víček.

Lada Klokočníková a MUDr. Ludovít Pintér, CSc. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jsou to tedy ty nejčastější operace minulých let?
V minulých letech mezi nejčastější operace patřily operace prsou.

Jste emeritní primář plastické chirurgie v Sanusu, dokdy byste rád operoval?
Musím se přiznat, že jsem přemýšlel, že skončím práci, ale nakonec jsem si ještě nějakou práci vzal, protože jsem zjistil, že mě baví ještě víc než předtím, po každodenní rutině, je to velká radost.

Tak hodně radosti v práci i životě a děkuji za rozhovor.

Spustit audio

Související