Jak vzniká kýla? Jak ji poznáte? V případě podezření návštěvu lékaře neodkládejte

15. únor 2018

Kýla neboli hernie je vakovité vychlípení pobřišnice (peritonea), což je dvojitá membrána, která vystýlá dutinu břišní a rovněž pokrývá orgány v dutině břišní uložené. Vakovité vychlípení obsahuje část nebo části orgánů z dutiny břišní. 

Základní rozdíl mezi hernií a výhřezem je souvislá výstelka peritonea, která u výhřezu orgánu není.

Kýla vzniká v oblastech břišní stěny tam, kde je stěna většinou oslabena.

Na jedné straně oslabená stěna břišní, a na druhé straně se uplatní zvýšený nitrobřišní tlak, který vytlačí budoucí obsah kýly do vakovitého vychlípení.

Co se týče oslabení břišní stěny, tak ta je oslabena většinou z důvodu anatomického uspořádání, což je výhodné v tom, že kýla má až na výjimky typickou lokalizaci.

operace, jizva, břicho, stehy, medicína

Pro vysvětlení, co anatomické uspořádání ve vztahu ke vzniku kýly znamená, poslouží příklad štěrbin mezi svaly, které vystužují stěnu břišní. Důvodem oslabení stěny však mohou být vrozená znetvoření či pooperační jizvy, kde se kýla může rovněž vytvořit.

Samotná kýla vypadá jako podkožní bulka. Její obsah lze při zmáčknutí trochu zatlačit zpět. Když se nezačne léčit, hrozí riziko zaškrcení (uskřinutí) kýlního obsahu. Břišní stěna čelí zevnitř tlaku, který se různě mění. U některých lidí můžete být i zvýšený (obezita, těhotenství, chronická zácpa či zvětšená prostata). V těchto chvílích se kýla častěji projeví, ale nejedná se o přímou příčinu.

Kýla se může objevit v podstatě u kohokoliv, častěji však u dospělých mužů. Jak roky přibývají, ochabuje svalstvo a zhoršuje se kvalita pojivových tkání. Častěji se také problémy objevují u kuřáků.

MUDr. Tomáš Hroch hovoří v naší radioporadně na téma kýla. Jaké jsou její příznaky, prevence i léčba.

autoři: Milan Baják , Blanka Malá
Spustit audio

Související