Pěvecký sbor Kácov z Nového Města nad Metují shání peníze na opravu místní kaple virtuální cestou

18. leden 2021 08:35

Padesátičlenný smíšený pěvecký sbor Kácov z Nového Města nad Metují shání peníze na obnovu kaple svatého Jana Nepomuckého. Fyzicky se teď kvůli opatřením proti šíření koronaviru nemohou jeho členové scházet, zpěvu se ale nevzdávají a pomáhají on-line. 

Čtěte také

Michaela Mináriková, jedna z členek sboru Kácov, právě absolvovala krátkou online poradu s dalšími členy, při které vybírali skladbu pro padesátičlenný sbor.
„On zase ten repertoár sboru není až tak široký, aby si každý mohl říct deset jiných skladeb. Nicméně tady máme dále organizační výbor sboru, který se dál poradí a potom ještě to poslední slovo má pan sbormistr. Ten na rozdíl od nás jistě dovede určit, které skladby jsme schopni takto distančně ztvárnit."

Právě sbormistr Jiří Skopal zůstal s námi také ve virtuálním spojení. On dává dohromady skladby, když se nyní nemůže těleso fyzicky setkávat na zkouškách. Je to jistě něco úplně nového.

Smíšený pěvecký sbor Kácov z Nového Města nad Metují

„Samozřejmě, v prvé řadě to znamená omezený repertoár, protože náročnější skladby z této možnosti trošku vypadávají. I tak se dá ale udržet určitá kvalita. A my už máme připravené nějaké skladby na jaro. Když nebudou moci být koncerty, tak je zkusíme zase zvládnout jako na Vánoce distančně."

Čtěte také

„Čili tam to potom vypadá tak, že zpěvák si doma do sluchátek pustí podehrávku hudby, nahraje svůj zpěv a potom až tady, v počítači, se spojí všechny hlasy virtuálně. Je úplně úžasné, co potom z těch jednotlivých nahrávek může vzniknout. Takže se scházíme aspoň takto virtuálně."

Sbor se zpěvem rozhodl nejen potěšit diváky, ale chce také pomoci něčemu konkrétnímu.

„Když se na podzim naskytla příležitost připojit se ke sbírce na kulturní činnost, tak jsme hodně dlouho řešili, že když teď nefungujeme, tak nechceme sami na sebe vybírat peníze. Nicméně máme mezi sebou úžasné členy a jedním z nich je pan Hojný, který je předsedou Spolku za záchranu kaple Jana Nepomuckého."

Smíšený pěvecký sbor Kácov z Nového Města nad Metují

„A tak se nabízela možnost, jak využít částku, kterou jsme schopni svojí činností vybrat. Navíc jsme si plně vědomi toho, že i tím, že o tom začne mluvit padesát lidí z okolí, tak se rozšíří povědomí o činnosti tohoto spolku. A třeba se najde někdo, kdo jim bude chtít také pomoci," dodává Michaela Mináriková.

Smíšenému pěveckému sboru Kácov z Nového Města nad Metují se prozatím podařilo na kapli Jana Nepomuckého vybrat přes třicet tisíc korun.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související