Petr Voldán: Vánoce ve výloze

My se na vánoční svátky teprve intenzivně chystáme, ale někdo už slaví. Tvrdí to alespoň autor dnešní glosy Petr Voldán. Ten sice dal dnešní glose titulek “Vánoce ve výloze”, ale má pro nás prý zajímavý příklad interakce mezi zdánlivě statickou výkladní skříní a živou ulicí.

Medvědi sice prý podle písničky leccos nevědí, ale pozoruhodná rodinka plyšových chlupáčů z Náchoda ví docela dobře, co nás, lidi, zrovna pálí a čím žijeme. A tak teď už ve výkladní skříni malého krámku, kam si místní nosili i upravit oděvy, slaví Vánoce. Trošku v předstihu, ale to je záměr, protože početná obec jejich příznivců by si jejich sváteční pohodu třeba nestihla užít. Hlavně děti z blízké školky i školy by zase bombardovali v uvozovkách “tu paní”, co s medvídky kamarádí dotazy, co se děje, že se u medvědů ve výloze nic neděje.

A stejně tak se rádi už několik let na chodníku zastavují i dospělí, aby se mrkli, jak se plyšová rodinka má, co tropí nebo jakým řemeslem se zabývá.

Rodina plyšových medvědů (ilustrační foto)

A když se to někdy nestihne, výkladní skříň je beze změn a třeba před prázdninami při úpravách medvědí kompozice si ulice vynutí alespoň napsaný vzkaz, že je rodinka jen na dovolené a nic vážného se neděje, je to pro mě nádherný důkaz, jak to mezi výlohou a chodníkem žije.

Jak vynikající nápad probudí nejen v dětech, ale i v nás dospělácích tu tolik potřebnou, bohužel často nedostatkovou, komunikační linku.

A proč o tom mluvím zrovna na prahu posledního adventního víkendu?

Právě kvůli tomu, jak někdy zdánlivě obyčejný, netradiční nápad muže pohnout vztahy. Jak je možné probouzet fantazii, očekávání a zvědavost, inspirovat i potěšit radostí nejen ve sváteční ale i ve všední dny.

Ale náchodská výloha “na Komendě” vůbec není všední. A já medvědí vánoční oslavu v předstihu řadím na roveň s vánočními stromy na náměstích i vánočními trhy. Ne-li maličko výš.

Rodina plyšových medvědů (ilustrační foto)

Zatímco se naše sváteční pohoda, násobená ozdobenými stromy a vyšňořenými výkladními skříněmi po nástupu dalšího roku vytratí, plyšová rodinka bude žít dál. A chodník - tedy děti i dospěláci, budeme čekat, čím nás překvapí po Vánocích. Jestli budou balit na hory nebo se pustí zase do nějakého řemesla, jako to už nejednou udělali a vynalézavá autorka nápadu Vladimíra Jíchová tak prostřednictvím plyšáků nejen pobaví, ale opět připomene i tradice.

Nechme se překvapit - teď už úspěšný pátek a pohodový poslední předvánoční víkend.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

  • Petr Voldán: I Ježíšek inovuje

    Dnešní glosa je ještě tak trochu ozvěnou Štědrého dne. Podle Petra Voldána se totiž potvrdilo, že i symbol tradic - Ježíšek - postupně inovuje.

  • Petr Voldán: Prosinec

    O víkendu začal advent i poslední měsíc roku. Má název prosinec něco společného s častějšími prosbami o štědrost při pomoci potřebným v tomto období nebo ne?

  • Petr Voldán: Vánoční dárkobraní

    Nejen děti našly včera večer pod stromečkem toužebně očekávané dárky. Snad každém z nás udělá radost i jen maličkost, která je důkazem, že na nás někdo myslel. 

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.