Petr Voldán: Trochu více šarmu, prosím

Co to je šarm a jak asi vypadá taková šarmantní osobnost, to si zřejmě dovedeme představit. Opravdu? Možná to tak jednoznačné není. Trochu vám může napovědět i dnešní podvečerní přímý přenos z vyhlášení výsledků už 23. ročníku naší ankety Šarmantní osobnost roku 2018. V každém případě si ale autor dnešní glosy myslí, že šarmu v našem každodenním životě není nikdy dost.

Šarm je pojem, který se podle mého názoru skládá z více komponentů. Viděl bych v něm něco elegance, trochu osobního kouzla, špetku nadhledu, jistou dávku noblesy, solidní porci slušnosti, drobet půvabu i vkusu, nemálo galantnosti a kultivovanosti.

Šarmantní osobností roku je lékař Pavel Pafko

Profesor Pavel Pafko

Vítězem 23.  ročníku  ankety Českého rozhlasu  Šarmantní osobnost roku se stal přední český chirurg, emeritní přednosta III. chirurgické kliniky 1. LFUK ve Fakultní nemocnici v Motole profesor Pavel Pafko. Podívejte se na záznam celého galavečera.

Že je to - s ohledem na vyjmenované - něco mezi fantazií a snem a skoro nemožné v našem reálném světě? Chyba, to byste přece například v předchozích dvaceti dvou ročnících naší rozhlasové ankety nemohli za šarmantní vybrat skutečné osobnosti, jako jsou například Marek Eben, Radovan Lukavský, Václav Větvička, Hana Maciuchová nebo Jan Pirk a další.

Štafetu vítězů bude dnes předávat nové Šarmantní osobnosti roku herec Viktor Preis, který to vidí se šarmem jasně: “Šarm buď máte nebo ne. A nedá se koupit”. Podepisuji, i když je to možná škoda.

Máme mezi sebou spoustu veřejně aktivních lidí, včetně politiků na nejvyšších postech, kterým by neškodilo zaskočit do takového krámku se zázračnou životní ingrediencí, jakou je šarm a pořídit si ho. Některým bych doporučil i dvojitou dávku, aby kolem nás přestali šířit naprosté protiklady šarmu. 

Pavel Pafko a Jan Přeučil na Galavečeru Šarmantní osobnost roku 2018

A třeba by ubylo hulvátství, křupanského chování, velkopanských manýrů, nadřazeného povýšenectví nad tzv. “obyčejnými lidmi”, nevkusu i drzosti. Není zrovna těchto projevů kolem nás málo a bohužel, jsou jejich šiřitelé i mezi těmi, kteří by naopak měli reprezentovat. Když už ne sebe jako kultivované osobnosti - a jsme zase u toho slova - s jistou dávkou šarmu - tak alespoň stát či obecně uznávanou funkci.
 
Ale koupit se to zvláštní fluidum, které lidé se šarmem kolem sebe vyzařují a proto je ostatním vedle nich tak nějak příjemně a pohodově dobře, koupit se skutečně nedá. Ne nadarmo se říká “komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí”. Jenomže nesvalujme to všechno na to, co komu “dáno shůry”. Je to i výchovou v rodině, je to i školou, je to zkrátka zase skládanka z více kostek a na konci pak může být onen těžko definovatelný, obdivovaný a ceněný šarm.

A tak trochu více toho šarmu prosím a teď už příjemný pátek i celý víkend.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související