Petr Voldán: V síti sociálních sítí

Někteří uživatelé sociálních sítí nejen u nás, ale po celém světě se včera potýkali s nefunkčností aplikací. Nemohli tak komunikovat obvyklým způsobem. Jak konstatuje v titulku dnešní glosy Petr Voldán uvízli tak “v síti sociálních sítí”.

Závislost některých lidí na komunikaci prostřednictvím sociálních sítí dostala včera další varování. Asi půl druhé hodiny měli uživatelé Facebooku, Instagramu i aplikací jako je WhatsApp problémy s přihlášením i fungováním sítí, které jsou pro mnohé klíčovou platformou nejen pro spojení, ale skoro existenci. I proto se zprávy o potížích bleskurychle rozšířily.

Ale zároveň se znovu například ukázalo, že ani sebe modernější technika není bez problémů. Těch čistě technických nebo třeba bezpečnostních - v ochraně proti útokům ještě šikovnějších specialistů.

Navíc na ni spoléháme stále častěji. Mnohdy ale na úkor vlastního myšlení a logiky. Prostě z pohodlnosti i tam, kde je to zbytečné. A je to také o podléhání lákadlům reklamy i všeobecné snahy být moderní.

I ve světě internetu číhají nebezpečí a musí se dodržovat pravidla (ilustrační foto)

Aniž bychom si chtěli připustit, že sociální sítě jako takové jsou prvoplánově především dobře vymyšleným způsobem, jak získávat co nejvíc informací a osobních údajů o co největším počtu uživatelů - v zájmu různých institucí a vedle nich i podnikatelských subjektů, svěřujeme se jim mnohdy neskutečně naivně otevřeně.

A když najednou sociální sítě nefungují, zmocňuje se některých uživatelů skoro panika. Jako kdyby jim sebrali to nejdůležitější.

A přichází otázka - co teď?

Jak se spojím s kamarádem, kdy dám okolí zprávu o tom, jak se mám, co budu dělat zítra? Až tak daleko se změnila komunikace mezi lidmi, až tak se smrskl barevný a živý svět do podoby klávesnic, dotykových displejů, chytrých telefonů. Podle některých výzkumů dochází u nejzávislejších dokonce ke změnám na mozku. Což jsou případy sice extrémní, ale existují. Ono stačí i to, že u mladých lidí ubývá schopností normálně se vyjadřovat, používat rozvinutější věty, umění vyprávět příběhy. Vítězí zkratky, náznaky, stručnost.

I to je následek enormního rozšíření naší přítomnosti na sociálních sítích, místo mezi lidmi blízkými i vzdálenějšími. A výpadky jako ten včerejší či jemu podobné bychom měli možná chápat i jako upozornění. Nebo recept - jestli totiž pár tisíc lidí na celém světě muselo promluvit, namísto ťukání nebo koukání do mobilu nebo počítače, když sítě měly trhliny, nebyl to zbytečný problém... A teď už úspěšné pondělí i celý týden.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.