Petr Voldán: Stroj a ovocný knedlík aneb začaly prázdniny

Stroj a ovocný knedlík aneb začaly prázdniny. Co ještě dodat k dnešnímu titulku pravidelné glosy Petra Voldána, která je vpravdě prázdninová a dovolenková - snad jen příjemný poslech v příštích dvou minutách a pár sekundách:

Jak vlastně stroj zamotá meruňku nebo jahodu do těsta při velkovýrobě ovocných knedlíků, padá najednou zdánlivě divná otázka u odpolední kávy. A talíře meruňkových knedlíků, domácích - tedy prokazatelně ručně vyrobených. Hlavní čas dovolených, spojený s prázdninami a navíc svátečním volnem zpomalil a - snad kromě hlavních silničních tahů - i zklidnil běh dnů. Což nahrává i podobné prázdninové letní filosofii. Proto třeba v hospodě zaslechnete od stolu štamgastů místo debaty o fotbale - tam se trénuje a nakupují se hráči - diskusi o složení toho nejlepšího láku na okurky s pikantním podtextem, že ji vedou fakt chlapi a nikoli hospodyně.

Ale zpět k zásadní otázce spojení stroje a ovocného knedlíku

Jasný argument praví, proč by němá a bezduchá mašina nezakoulela do těsta meruňku, když si stroj už dneska klidně otevře u auta, nastoupí do něj a některá auta už jezdí i bez řidiče. Velice naléhavých letních problémů a otázek se teď rojí víc nejen přičiněním bezelstných dětských dotazů “a proč”, protože máme nějak víc času vnímat dění běžně přehlížené. A tak diskusi vyprovokuje i mimoděk vyřčená otázka - kde jsou vlastně schované mouchy, když zrovna silně prší. Myšlenka snad ani nečekající reakci rozproudí úvahy a ´la vědecké práce v duchu Cimrmana.

Ovocné knedlíky

Kdo by se podivoval, jak bezvýznamné to všechno problémy jsou, měl by se mrknout na stránky letních vydání novin nebo zaposlouchat do některých, prý potřebných pro nás informací, z nabídky okurkové mediální scény. Česnek před klíštětem neochrání, prezident zase pádluje na rybníku, a všichni jsme se prý zbláznili, protože jsme se o dovolených a prázdninách vydali na cesty a proto jsou ty nekonečné kolony - to jen pro ilustraci témata údajně důležitá.

V tomto kontextu mi pak vážně problém ovocného knedlíku a stroje nepřipadá vůbec “uhnutý”. A skutečnost, že dokážete vylízat sice naprosto nespolečensky totálně nezdravou, jenže čertovsky neodolatelnou směs másla, cukru a šťávy z meruňkových knedlíků i z hlubokého talíře, je v tu chvíli dost podstatným zjištěním. Jsou přece prázdniny, dovolené, je léto. Tak příjemný pátek i celý víkend.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.